Attachment parenting - Nära förälder

När jag var gravid med Freja så lusläste jag allt jag kom över som handlade om graviditet och förlossning. Vilket gjorde graviditeten lite extra spännande, och det hjälpte mig säkert på många sätt. Men inte sjutton var jag förberedd när förlossningen väl kom. Och när Freja väl var född och låg i min famn insåg jag att jag borde ha läst på betydligt mycket mer om spädbarn, bebisvård och hur sjutton man överlever kriser i en nybliven familj. Men jag har läst ikapp efterhand och bland annat kommit underfund med att det finns ord för hur jag på ett intuitivt sätt valt att vara förälder.

Attachment parenting (AP) eller Nära föräldraskap är för mig ett respektfullt förhållningssätt gentemot barnet och en föräldrafilosofi som jag kan luta mig mot. När jag spontant kände att jag ville vara nära min skrutt dygnet runt och inte ville att hon skulle vila i femton olika famnar på en dag kunde jag känna att jag stötte på ett visst motstånd bland folk runtomkring mig. När jag väl hittade andra likasinnade på nätet och läste mer om AP kunde jag känna mig stärkt i mitt eget föräldraskap och vågade lita på min intuition, oavsett vad folk i min omgivning tyckte o tänkte!


Skorpan sammanfattar Ap´s "grundprinciper för småbarn" på ett bra sätt:

1. Förberedelser inför födseln
. Här ingår att diskutera igenom sitt föräldraskap, försöka göra graviditeten så harmonisk som möjligt och att förbereda sig inför förlossningen, så att man kan ta aktiv del i förlossningen. 


2. Känslomässig närvaro
. Var inte rädd att älska barnet och svara snabbt på ett barns skrik. Ett spädbarns skrik är alltid relevant och alltid ett rop på hjälp och stöd.


3. Amma
. Amningen möter på ett optimalt sätt barnets näringsbehov och behov av närhet. Om man flaskmatar så mata på ett amningslikt sätt.


4. Bär barnet
. Tillfredställer barnets behov av närhet, säkerhet, stimulans och rörelse, vilket stimulerar hjärnans utveckling. Burna barn gråter också mindre.


5. Dela sömn
. Det är viktigt att vara förälder även på natten. Sov säkert nära varandra. Åtminstånne i samma rum. Att sova nära ger mer sömn för föräldrarna och tex minskad risk för plötslig spädbarnsdöd


6. Undvik frekventa separationer
. Ett spädbarn knyter an till i förstahand en person i början, senare till några. Att skiljas från dem det känner anknytningen till ger sorg. Använd samma barnvakter i möjligaste mån och förbered barnet.


7. Använd positiv disciplin
. Att sätta gränser på ett eller annat sätt är nödvändigt när barnet växer upp, men det skall göras med respekt och utan att kränka barnet. Tänk på att barn gör som vi gör och inte som vi säger.


8. Behåll balansen i familjelivet
. Undvik att en eller båda föräldrarna bränner ut sig. Ta hand om dig själv genom motion, bra mat och nödvändig tid för dig själv och till vila. 

Läs mer: Skorpan och Nära Föräldrar.


Kommentarer
Postat av: Marlie

Jag tycker du är BRA!Nu finns det ett inlägg om min köksoffa.. Så du får lite mer kött på benen så kan du ärligt dissa eller hissa sen :) PUss

2009-08-18 @ 21:36:16
URL: http://marliie.bloggagratis.se
Postat av: Rowiam

Tänk vad det är annorlunda nu mot när jag fick Tomas för 45 år sedan säkert jättebra men svårt att riktigt svårt när man är som jag ,håller tummarna för dig och all din kunskap,pussar

2009-08-18 @ 22:12:53
URL: http://ROWIAM blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0