..och så smäller det!

Ja, idag var det så äntligen dags för Freja att börja på sin nya förskola. Hon har varit förväntansfullt pirrig ett par dagar och igår så riktigt jäste det i henne. Men istället för att speeda på, som jag befarade, bad hon igår kväll om att få gå o lägga sig, i hyfsad tid och somnade ganska lätt. Hon var nog bara helt slut av all anspänning inför dagisstarten. Det första hon sa när hon vaknade i morse var om hon fick ta med sig saker till dagis eller inte. Om jag får gissa tror jag nog att hon drömt en del om dagis oxå.


En nervös tjej på väg till första dagen på förskolan. Gosis är på plats i cykelkorgen, men hon gömde honom i min väska innan vi kom fram!

Både fröknar och lokaler gjorde ett väldigt gott intryck på mig. Det var mysigt och trevligt, och min (inituiva) mage känner tillit inför att Freja kommer trivas och ha skoj tillsammans med andra barn på sitt nya dagis! Och vad magen säger är viktigt, för mig! 

Fröknarna vill, liksom jag o Freja, att vi ska ta det lugnt och låta inskolningen ta sin tid och inte göra något förhastat. Jag har inte berättat för dem om vårt misslyckade försök förra hösten, och tänker att jag inte behöver göra det heller. Jag har lovat att jag inte ska lämna Freja förrän hon lärt känna sina fröknar - och det tyckte fröknarna lät bra! 

Vi fick en liten rundvandring, och alla barn var ganska nyfikna på Freja. Hon fick lite fria tyglar att göra vad hon ville och då ritade hon några teckningar tillsammans med några andra flickor. Joakim vägrade så klart sova i vagnen, utan satt på min arm och höll låda. Och charmade både barn o fröknar med sitt leende!

Freja vägrade prata med fröknarna, och det tog en stund innan jag förstod varför - hon var ju rädd att jag skulle tycka att hon känner dem om hon pratar med dem! Kloka tokunge!

Freja gick därifrån med väldigt mycket glädje i blicken, men oxå lite rädsla. Och så var hon lite snopen över att vi var där så kort tid. Men vi ska göra likadant både torsdag o fredag.

Jag tycker vi fick en bra första dag på dagis, och ser fram emot att Freja ska börja där!


Uppdatering o förklaring: Jag började alltså skriva detta inlägg igår, onsdag, men eftersom vår dator inte mår bra kunde jag inte slutföra det förrän idag, torsdag. Väldigt enerverande.


väldigt lång

Ikväll så läste G en ny bok för Freja och när jag frågade henne vad hon tyckte om den, så var hennes svar lite gulligt:

"Vi läste inte klart den, mamma, för den var lite lång, lång, ja avlång faktiskt!".


Min Joakim

Idag fick Joakim prova kritor för första gången..


..och det var uppenbarligen ganska gott. Men rita med dem ville han inte alls.

Han har fått en ny kompis oxå:

Min kärlek! <3

Min Freja

Dagisstarten närmar sig med stormsteg och färgar våra dagar ganska mycket just nu. Frejas favoritlek just nu är att jag håller fast henne så mycket jag bara kan och säger "Jag tänker aldrig släppa dig!" - hon skrattar så tårarna rinner! Sen försöker hon komma loss på alla möjliga sätt och när jag släpper henne säger hon att hon aldrig ska komma tillbaka och då jagar jag fatt på henne och leken börjar om igen.

Idag gjorde vi sommaruppgiften. Det gick jättebra tills Freja började kladdrita på vårt fina arbete och jag tappade humöret - på precis samma sätt som när jag slängde igen bänklocket i plugget när jag inte klarade av något lika galant som jag ville. Så, nu börjar alltså ytterligare en tuff uppgift för mig - att inte låta min prestationsångest påverka Freja. Pust. Men vi lyckades ändå ganska bra med vårt arbete, tycker jag:Igår var vi på Naturhistoriska, för Freja ville se dinosaurier. Och det var roligt i ungefär fem minuter sen blev min skrutta ledsen o sorgsen för alla de stackars djurens skull. Först var hon arg på museumet som tagit alla djuren från skogen, men efter otaliga förklaringar om hur djuren hamnat där de var så var hon bara obeskrivligt sorgsen. Stackars alla djur som dött! Och när den här sidan kommer fram så är hon verkligen genomledsen och tårarna sprutar på henne. Jag undrar var all hennes sorg kommer från?!


Mammas hjärta! <3

Vår dag i bilder


Trots att vi vaknade tidigt så började vi dagen på bra humör!


Vi gick på långprommis till andra lekparker. Linbana var skoj!


Vi köpte färdiglunch - och Freja proppade i sig kalla plättar med jordgubbssylt.


T o m lillebror fick färdigmat! Han har blivit för om sig och kring sig med allt som händer att han inte har ro att ammas när vi är utomhus. Då fick det bli mat på burk istället, och det var gott som sjutton.


Frejas goda humör höll i sig hela långa dan.

När vi kom hem överraskade G oss med att komma hem tidigt. Mysigt! Han o Freja åkte och handlade medan jag o lillebror sov middag tillsammans. Banne vad det är skönt!

Freja höll igång ordentligt ända tills hon däckade i soffan framför Scooby Doo.

Nu sussar båda barnen gott och i vanlig ordning sitter jag framför datorn o G framför tv:n.

Go´kväll!


syskonavundsjuka

Jag är förvånad över hur avundsjuk Freja är på Joakim. Hon vill verkligen ha allt han har.

Häromdan gjorde jag puré till lillebror o fyllde frysen. Freja blev upprörd över att purén var till lillebror och ville att hon oxå skulle få. Jag sa som det var att det faktiskt bara var lillebrors puré och att hon skulle få vanlig mat. Hon argumenterade en lång stund för sin sak. Men när jag var mer envis än henne satte hon sig i ett hörn och sa med gråten i halsen "då får pappa göra puré åt mig". 


Avundsjukan handlar uppenbarligen mer om att det ska vara millimeterrättvist än att hon faktiskt är intresserad av att få det han har. Och jag blir knäpp på det tänket. Och när jag inte kan resonera med henne vet jag inte riktigt hur jag ska hantera det. Att låta henne få allt lillebror får känns fel - det är ju skilland på liten och stor, och hon får ju massor av saker som han inte får. Men att strida bara för principens skull känns ju inte heller rätt.

Hur tänker ni..? Hur gör ni..?


Tur att det finns mycket kärlek oxå!


Mot alla odds....lyckas min lille knubbis få in foten i munnen! <3

en bra torsdag

Regnet öste ner här tidigare idag, men nu skiner solen så smått och det ser skönt ut. Fast termometern skvallrar om att det är kallt, brr. Men vi ska träffa min bästa Sofia idag och då kan himlen vara grå och jag tänker ändå vara på bra humör!

Men, eftersom jag inte går igång så hårt på städning och gärna hoppar över det när krafterna tryter kan jag avslöja att det här hemmet är en smula ostädat. Så, Sofia får inte komma hit. Vi ska ses i centrum istället. Men det blir mysigt - en fika på café som förr i tiden, i Linköping. :)

Ha det gott! Puss!


lättare än jag trodde

Det går faktiskt ganska bra att natta Joakim liggandes i sängen. Igår kväll somnade han medan jag låg brevid och pussade honom på kinden. Nyss somnade han för första middagsvilan genom att jag låg brevid och buffade rumpan o hyssjade. Hade jag vetat att det skulle gå så lätt hade jag provat för länge sen.

Men, inatt sov han inget bra. Vaknade en gång i timmen och hade svååårt att somna om.

Jag ska jobba på att få i honom lite gröt innan han somnar. Visst sover man bättre om man är riktigt mätt..?!

To be continued..

Wow, kors i taket!

Joakim har sovit jättebra.

*21: somnade på tutt - men inte i famnen.
*22,30: vaknade o somnade om efter en kvart bara jag låg nära.
*03,35: shit, jag gnuggade mina ögon och kollade på klockan 219 gånger. Vi sov nästan 
  fyra timmar i sträck! Tuttade o somnade om bara vi låg nära.
*05,05: vaknade o somnade om när jag vaggade honom i famnen.
*06,30: vaknade glad o väckte mig med joller.

Kanske var det sprutorna på BVC igår som däckade honom. Eller så blev han skrämd när han hörde talas om femminutersmetoden. Eller så vill han retas o visa mig att han visst kan sova bra, men sen fortsätta vakna triljoner gånger varje natt.

Vad det än beror på är jag tacksam för de timmar sömn jag fick i natt!


BVC idag

Ja, han växer som han ska min pöjk. Han har slagit av lite på takten när det gäller längden, och sannerligen lagt krutet på att växa på bredden. Han är 67,5cm lång och väger 9340gram. Freja vägde 9615g när hon var 18 mån, och då var hon 10cm längre än Joakim är nu.

Åsså våra sovproblem då. Jag tror i och för sig inte att Joakim har något problem men jag har svårt att klara av hans sovmönster. Han vaknar mååånga gånger varje natt och behöver hjälp (läs: vaggas i min famn) för att somna om. Att han vaknar så ofta går inte att göra så mycket åt, det är olika mellan individer och han är en sån som vaknar lätt och ofta. Det man kan göra något åt är hans förmåga att somna om.

Vår BVCsköterska Anita har nog förstått sig på mig lite i alla fall. Hon gav mig först två broschyrer som båda mer eller mindre handlar om 5minutersmetoden - vid nattning låter man sitt barn ligga själv/skrika i fem minuter innan man går in och stoppar om igen, och väntar fem nya minuter, tills barnet sover. Sen skrattade hon lite åt sig själv och sa att när det gäller oss så kanske vi ska försöka hitta nån annan lösning. Men hon hade ingen annan lösning - mer än att hon tyckte att jag skulle ta hjälp av någon så att jag får sova nån natt då och då. För situationen blir ju inte bättre av att jag blir mer o mer slutkörd.

Men, Joakim skriker ju bara om G försöker ta honom på natten. Pust. Jag tror jag ska försöka få honom att somna bara av jag ligger brevid och klappar, hyssjar, smeker o sjunger. Då kanske det kan räcka med det på natten oxå, och så kan jag successivt göra mindre o mindre och till slut somnar han om bara av att ligga nära. Det gäller bara att hitta tålamod att ta fighten. Han somnar ju så lätt o fint i famnen, men att söva honom så en gång i halvtimmen natten igenom orkar jag inte mer.en lugn dag

Idag blir det en lugn dag. Jag vaknade om möjligt ännu mer trött än jag brukar, och känner mig yr o konstig. Kollade febern mest för säkerhets skull o då hade jag 38,3 grader. Pust.

Vi har en BVC-tid idag, och jag tänkte försöka ta mig dit i alla fall för att Freja ska få göra något. Hon blir så klängig o rastlös om vi bara är hemma, och det pallar jag inte idag. Joakim ska mätas, vägas o få spruta. Och jag ska be om råd om hur jag ska komma tillrätta med våra sömnproblem.

Jag hoppas ni alla får en fin tisdag! <3


AJERF

Titta vad fint Freja skrivit sitt namn, alldeles själv:Och så vill jag passa på att berätta att hon blåst upp en badboll, alldeles själv:


Och knutit sin allra första egna knut:


//en stolt mamma <3 <3 <3

Freja sörjer

I flera dagar nu har Freja väldigt aktivt sörjt sin morfar och farfar. Hon vill se bilder på dem, och höra berättelser om dem om och om igen. Hon vill veta allt om dem, och vill t o m se bilder på dem när de är döda, om och om igen. Och hon gråter floder, uppriktigt från hjärtat. Vi försöker möta henne så gott det går och berättar mer eller mindre allt vi kan komma på om våra bortgångna pappor. Vi sitter framför datorn och tittar på bilder. Och tröstar, kramar om och försöker hjälpa henne igenom den sorgekris hon uppenbarligen befinner sig i.

Jag försöker uppmana henne att försöka få kontakt med dem uppe i himlen, men hon är väldigt skeptisk och kan inte alls använda sin fantasi för att höra sångerna de sjunger för henne. Eller ens föreställa sig att deras själar svävar omkring oss och kan se henne trots att hon inte ser dem.

För ett år sen så berättade hon dagligen om allt bus morfar lärde henne. Och skyllde på farfar när hon var lat och inte ville göra som jag sa. Hon ritade teckningar till dem och sa att de kunde se hur fint hon ritade - och då var det jag som var skeptiker.

Men hon har tydligen stängt igen sitt sinne för den andliga världen. Lite tråkigt.
Min ledsna Freja! <3

Barnkläder

Jag gillar att fixa o trixa med barnens kläder. Jag älskar att klä barnen fint, men samtidigt lekvänligt och barnsligt. Det är ett av mina stora nöjen som hemmamamma utan eget liv. ;)

Men jag har tydligen lite svårt att hänga med när det gäller storlekar. När Freja var liten så fick kommande storlekar ligga o vänta lite väl länge för jag var säker på att det var för stort, men med tiden har jag lärt mig att t ex tunikor o t-shirts kan vara flera storlekar för stora men ändå sitta bra.

Men med lillebror nu så verkar jag vara tillbaka på ruta ett. Jag tänkte att han har strl 68 och har köpt lite nytt i strl 74 som ligger o väntar på att han ska växa i dem. Idag hade jag inget att sätta på honom så jag tog en av de stora bodysarna o tänkte att jag får väl vika upp ärmarna. Men, oj, så fel jag hade:Den satt verkligen perfekt, kan inte bli mer lagom i storleken. Alltså snart för liten.  


Überblomman som aldrig dör

Kolla in Frejas solros. Såhär fint blommade den för några veckor sen:Och efter att ha vissnat o stått och torkat ett par veckor så blommor det plötsligt för fullt på stjälken:
Coolt va. Fast läskigt oxå! Vad sjutton har hänt, liksom..?! :)

ja, vad är väl en dag på stranden

Vi hade en riktigt bra dag på stranden. Det var nästan kallt när vi kom, men ju mer tiden gick desto varmare och soligare blev det. Och trots att jag har två avkommor som gärna gör tvärtemot hade vi det trevligt och bra. Barnen badade massor, alla utom Joakim, som mest var i min famn i vanlig ordning.

Men han njöt av att ligga på filten o mysa oxå:


Freja och Aurora är både bästa vänner och värsta fiender - och man kan aldrig riktigt veta när de kommer vara det ena eller det andra. Idag har de varit både och. De är bra söta när de är vänner i alla fall:Tyvärr glömde jag smörja både mig själv och Freja, så vi är sådär lagom välstekta nu. Freja har inte beklagat sig alls, men hjärtat vänder sig ju i bröstkorgen på mig bara jag ser på henne, stackars barn:


Hon var bra trött innan hon däckade vid nio, men hon skulle promt spela lite Mumintroll på datorn innan läggdags.

Jag kan kanske tänka mig en dag på stranden nästa sommar oxå, men med två små som vill bada får G bestämt följa med om jag ska våga mig på det! :)

en dag på stranden

Jag kommer säkert bli positivt överraskad, men just nu känns det jäkligt tveksamt.

Jag ska ha en dag på stranden - utan G. Åka buss dit och släpa på allt o två ungar själv.

Jag vet hur många som helst som brukar göra det utan problem. Mitt krux är att jag inte gillar stranden. Förstår liksom inte what the fuzz is all about. Det är ju bara sandigt, varmt o svettigt, kallt i vattnet, sand i maten, svårt å hitta skugga, tokiga ungar som kräver totalt full uppsikt. Gnälliga ungar som är hungriga för tidigt, eller för sent. Som behöver kissa just precis när man hittat en skön ställning på knöliga filten. Svettiga mackor som inte ens nästan mättar min hungriga mage.

Suck o pust o stön.

Håll tummarna för oss!

Panik i onödan

G jobbar idag.
Och jag har en bra dag.
Men ändå, varje gång jag kommer på att G inte är ledig längre
så får jag lätt panik över att vara själv med barnen.

Som om jag inte skulle klara det som går som en dans. Skumt.

Dyrast är inte alltid bäst

Vi har en del bebisleksaker kvar från när Freja var liten, men för ett tag sen kände vi att det var dags för lite nytt till Joakim. Så vi åkte till Babyland och köpte nya bitringar o skallror till lillebror. Det gick på flera hundra spänn, och brorsan har roat sig lite lätt med dem, men mest ligger de och samlar damm.

Igår på Ikea så tog jag en 5 kronors orm i förbifarten för att ha något att roa honom med om han kinkade i sjalen. Nu behövdes den aldrig på IKEA men den fick följa med därifrån i alla fall - och han fick den när vi satte oss i bilen. Och han har inte släppt den sen dess!!! 


He loves the cheap snake.

Vi går o fiskar

Ja, idag var vi iväg på en fisketur. Vi hyrde en roddbåt och packade matsäck, metspön, flytvästar och två glada barn. Freja tyckte att det var kul att åka båt i ungefär tre minuter. Men jag är tillräckligt rutinerad och hade packat lite smått o gott i matsäcken som hon kunde roa sig med medan G kämpade med att få upp en efterlängtad fisk. Jag både tuttade o nattade en trött Joakim. Men så fick vi sällskap av en matglad and o Freja fick fullt upp med att kasta våra goda smörgåsar i sjön. Men jag njöt i fulla drag av att känna sjöbrisen i ansiktet och av den mysiag stunden med min familj!
 
Vi fick en liten abborre, men vi fortsatte meta lite på bryggan när vi kom tillbaka och kunde då fylla på hinken med ett par småfirrar till.


Oliver tittade frågande på oss när vi slängde till honom en mört, men både Lilla Blå och Mini smaskade glatt i sig en hel del nyfångad fisk. Freja pratar redan om nästa gång, men jag tror att hon ska få prova på kastfiske då. Det passar nog hennes tålamod lite bättre än vad metfiske gjorde. :)

Alla fina bilder förtjänar ett bättre öde

Jag önskar jag kunde Photoshoppa. Då skulle ni få ett fint collage med bilder jag tagit på lillebror idag. Men som det är nu fattar jag inte ett dyft av det där dumma programmet o jag ger upp innan jag ens börjat.

Om jag öppnat manualen..?! Nä, sånt är för amatörer. Men om du kan photoshop o vill lära mig lite är det bara att du hör av dig! :DNu får ni nöja er med en bildradda med söta Joakim:Freja citat

Freja är lite förkyld o ikväll efter en hostattack, säger hon lugnt;

"Jag önskar mig något magiskt i present; en ny kropp som kan vara frisk jämt. Så jag inte behöver vara förkyld eller bli smittad med magsjuka och vattkoppor. Det önskar jag mig".

Min kloka o fina lilla tjej! <3

Skansen

Det blev ingen husvagnssemester för oss. Vi åkte till Skansen istället, och hade en riktigt trevlig dag!

Jag vet inte vad oddsen är, men vi mötet min Sofia och Johan på Galejan! Hur skoj som helst o om jag spelat på det så hade jag nog varit rik nu. Freja gillar Sofia och de sprutade vatten tillsammans så de båda blev dyngsura.

Och Skansen bjöd på fler minnesvärda ögonblick;

Den här supersöta ekorren visade stort intresse för Freja, och följde stundtals efter henne.
Till slut blev Freja så modig att hon vågade hälsa på sin lilla vän:

 Det var bara synd att vi inte hade några nötter att bjuda på!

Och efter att ha hälsat på en vild ekorre var tama Snoddas ingen match för coola Freja:


När Freja åkt alla attraktioner på Galejan erbjöd jag henne en sista tur, men då säger hon så självklart "Mamma, jag känner mig nöjd nu, åk du"! Så då åkte jag - slänggungorna och det var härligt! Johan berättade att Tivoli i Köpenhamn har slänggungor som åker upp 60 m i luften innan de börjar slänga runt - vad härligt, jag blir sugen på en tripp till Danmark! Men det minnesvärdaste med det var nog ändå att Freja kunde avsluta karusellåkandet så himla bra! Jag brukar ju ha svårt att få med mig henne hem från gungorna i parken!

Tack för idag min fina familj! <3

Joakim

Min goa Joakim sitter utan stöd korta stunder, och jag har lyckats fånga det på bild:Jag erbjuder honom något ätbart varje dag och han gillar mest när han får hålla något i handen och smaska i sig på egen hand. Så favoriterna just nu är gurkstavar, majskrokar och banan. När jag matar honom så är han inte sådär vidare intresserad, men jag brukar kunna få i honom några skedar i alla fall. Idag åt han morotspure. Och jag har fyllt frysen med broccolipure. 

Nu vaknade Joakim till, han ligger nu i min famn o sover gott. Jag tror han ville påminna mig om att skriva hur uselt han sover. Han vill helst att jag ska sitta o vagga honom natten igenom, och när jag inte gör det vaknar han en gång i timmmen och gnäller på mig, pust.

4-årsdagen

Om bara en månad är det dags för min skrutt att fylla fyra år. Tänk att hon blivit så stor.

Jag har lovat henne fyra tårtor - och en av dem ska vara en negerbollstårta.. ska bli skoj att försöka få ihop!

Hon önskar sig en flygande helikopter. Det gjorde hon när hon fyllde tre år oxå, och den helikopter hon fick då har hon lekt massor med och den har förlorat alla sina liv, tyvärr. På önskelistan står oxå playmobil. Det kan vara dyrt, men ni som vill köpa present till henne ska veta att det finns små förpackningar oxå - och Freja blir glad för det minsta! <3


Dagisstart närmar sig!

Ju mer sommaren lider mot sitt slut desto mer närmar sig ett nytt äventyr för Freja. Om 2,5 v så ska hon börja på en riktig förskola, inte bara en sån öppen som hon varit på hittills. Utan en där det kommer stå hennes namn ovanför en krok. Och där hon kommer få ha riktiga fröknar - Jennie och Karin. Jag har självklart sökt på FB, men utan resultat. Kanske är det lite väl mycket näsblötning, men jag är ju så nyfiken!

Freja har under sommarens gång pendlat lagom mycket mellan att på förhand både älska och hata sina fröknar. Hon har gråtit i min famn och beklagat sig över att inte få vara hemma. Och hon har med skratt i rösten pratat om att hon minsann är en stor tjej som kan klara sig utan mamma o lillebror på dagarna. Hon planerar emellanåt för vad jag o lillebror ska göra om dagarna när hon inte är hemma - och vår viktigaste uppgift är såklart att längta efter henne!  

(Det är lite märkligt, men nu när jag skriver det här så fylls hela jag av bubblande, sprudlande glädje och stolthet över att få vara mamma till den här fantastiska tjejen - hon är bäst, min Freja!)


Jag själv är lite nervig inför hur inskolningen ska gå. Och hur jag ska få bra kontakt med fröknarna. Och att fylla på Frejas garderob med bra kläder, som kan matchas hur som utan att hon ser ut som en clown. Och hur jag ska få Freja att inte svära så mycket när hon väl är där.

Mina tankar har snubblat vid att lämna över inskolningen till G. Men jag vill inte missa den - det handlar ju oxå om att föräldrar o personal att lära känna varandra och jag vill känna den där förskolan så mycket som det bara går. Sen tänker jag oxå att det är en viktig utvecklingspsykologisk uppgift för mig o Freja att släppa taget om varandra. Att våga säga hej då för en stund. Att klippa lite navelsträng. Vi behöver göra det, och hennes dagisstart ger oss en unik chans att göra det på ett riktigt bra sätt. Det är klart att det kommer vara svårt, tufft och bökigt, men jag tror att vi båda är så redo som man kan bli!


RSS 2.0