Nu är den tiden här igen.

Jag får inte med mig Freja ut. Hon bara inte vill. Jag försöker locka med alla roliga parker, skogsutflykter, biblioteksbesök och shopping. Men hon bara vägrar. Det enda hon kan tänka sig att göra är att gå till lilla affärn och köpa fredagsmys, och sen raka vägen hem igen. Men, vi kan ju inte fredagsmysa varenda dag! :)

Vad mycket lättare livet skulle vara om man var en sån morsa som bara fick sina ungar att lyda och struntade i vad de tycker och tänker. Fast ändå inte.. :-/


Ännu en salva

Vi har varit BVC idag för Frejas navel är alldeles sårig och ond. Så nu har vi fått en ny salva att smörja med - jag börjar känna mig som en smörjmaskin. Varje kväll efter bad så smörjer jag in såriga öron, tår med självsprickor, narig hud över hela kroppen, kliande molusker och nu alltså en trasig navel oxå. Men vi är glada att prickarna är borta och att vi slipper smörja med starka salvor! :)


Barnprogram

Varför är barnprogram så himla ologiska? Jag vet inte om jag ska tycka att det är kreativt och bra att tänka utanför ramarna och låta fantasin styra. Eller om jag ska bli irriterad över att man bryter mot sunt förnuft, logik och naturens lagar och förvirrar våra stackars barn.

Men jag lutar mer åt det senare.

Och det beror på att Freja har börjat ifrågasätta allt det ologiska;


Musse Pigg:
-Mamma, varför har Musse en svans?
-För att han är en mus.
-Men en mus kan väl inte prata och ha kläder på sig?
-Äh..?!?


Små Einsteins:
-Varför flyger inte Raket bara som han brukar?
-För att det passar handligen bättre att han just nu måste gå över bron.. äh...?!?

Kalle Anka:
-Mamma, varför har Kalle inga byxor när han har tröja?
-Äh..?!?

Molly Mus:
-Var är Mollys mamma och pappa?
-Jag vet inte, hon har nog flyttat hemifrån och bor för sig själv.
-Men, mamma, hon har ju bara tre ljus på tårtan, då är hon väl liten?
-Ja, om man är tre år är man liten.
-Var är hennes mamma och pappa då?
-Äh...?!?

Freja är kunskapstörstig

Idag i affären:

-Mamma, hur säger man godis..? 
-Vad menar du, lördagsgodis?
-Nä, på engelska mamma, hur säger man på engelska?Ikväll i sängen när vi låg o myste:

-Mamma, när jag fyller fyra år, blir jag vuxen då?
-Nä, man blir vuxen när man fyller arton år.
-Jaha. Hur mycket är det..? Kan du visa?

Jag visade på våra fingrar. Hon räknade flera gånger o konstaterade sen att 18 är mycket.Hon ska på kalas i morgon och när man frågar hur många år kalasbarnet fyller så håller hon upp tre fingrar på varje hand och säger "tre och tre, det är faktiskt sex tillsammans."


bebisshopping

Åh, vad det är skoj att shoppa bebiskläder - här är mitt senaste fynd!Visst är de söta..?! :)

Freja bjuder

Idag har Freja bakat en kaka själv, och blandat saft alldeles själv. Och hon bjöd med stolthet sin mamma och pappa på fika efter maten! :)Synd bara att hon själv inte fikade med oss.
Hon sprang ut ur rummet med orden "jag måste bajsa!".

MVC

Jag var på MVC igår. Bebis mår bra och hans hjärta slår 146 slag/minut. Så snabbt slog Frejas oxå när hon låg i magen. Det sägs att det är tecken på att det bor en flicka i magen. Men jag är ändå övertygad om att det är en pojke. Jag är glad att få klart besked om en månad. Sen ska vi göra UL i v32 oxå för att se att moderkakan inte blockerar bebis exit. Och då får vi nog se snoppen igen.

Jag längtar som fan. Jag vill att magen ska bli superstor och att det ska synas när bebis sparkar o hickar. Jag vill att Freja ska kunna få känna när han sparkar. Hon tycker om att mysa med magen, men blir ju lite frustrerad när hon inte får något gensvar. Och ja, det är på hennes eget initiativ hon myser med magen. Jag försöker sno åt mig myset, men det är syskonmys och jag får glatt bara titta på.


Mys!


Freja o nappen

Igår så pratade Freja om att hon ville åka till sin mormor i Fjäril. För att minska hennes längtan lite så satte vi oss och tittade på bilder från vårt senaste besök i Fjäril. Mysigt, ända tills Freja såg en bild där hon sög på napp. Hon fick ett tokryck, blev jätteledsen och skrek att hon ville ha sina nappar tillbaka. Tomten är bara dum som inte skickar tillbaka hennes nappar bums!

Jag lyckades avstyra det utbrottet, men på eftermiddan när hon var så trött så hon kunde stå o sova så kom det tillbaka med ny kraft. Jag har erbjudit henne napp ett par gånger efter att hon slutat men hon har inte velat ha. Hon har inte ens smakat på dem. Så jag kände mig ganska lugn igår när jag sa att vi absolut kunde gå o köpa nya nappar - sagt o gjort. Väl hemma igen så ville hon ha sin gamla nappbricka och där la hon sin nya nappar och behandlade dem mer som leksaker.

Men så i morse kom hon på att hon glömt sova med napp, och blev ledsen som sjutton. Hämtade sin napp och sög på den med nyförälskelse lysande i blicken. Nu har vi precis kommit hem efter att ha varit på Öppna Förskolan och röjt - och det första trötta Freja gör är att leta fram nappen!Frejas porträtt av pappaJag blir alldeles glad i magen av den här bilden, och nykär i både konstnären och modellen! :D

Freja konstnär

Freja är bäst på det mesta som ni vet ;) men att måla och teckna har aldrig varit hennes favorit. Hon har ofta blivit frustrerad över att inte kunna få till det så som hon vill. Varken jag eller G är särskilt bra på att rita, men vi har ofta fått rita "åt" henne. Ni vet; "mamma! gör en gubbe, en cykel, en blomma, ett flygplan" - och svetten lackar i pannan och jag försöker att teckna så gott jag kan för att hålla den jobbiga frustrationen borta.

Igår kväll satt vi på vardagsrumsgolvet och målade på täckpapp;
och då lossnade det för henne och hon gjorde huvudfotingar som hon aldrig gjort annat!Min skrutt

Vi var i centrum en sväng och när vi skulle gå hem vägrade Freja klä på sig jacka, mössa o vantar. Ja, ja tänkte jag o lät henne gå ut utan i tron att hon snart skulle frysa och vilja klä på sig. Men döm om min förvåning när ungen gick hela vägen hem och hon verkade faktiskt inte frysa alls. Jag tror att utslagen bränner på hennes hud och att det helt enkelt är skönt att bli lite nerkyld! Stackarn! Mitt hjärta blöder för min skrutt och jag blir så himla frustrerad över att inte kunna hjälpa henne o bara ta bort utslagen. I morgon ringer jag läkare igen! och då får de banne börja forska i vad sjutton det beror på. Punkt.
Frejas favoritfraser

Frejas favoritfraser just nu är "säg okej, mamma" och "det är lugnt, gör inget".


Freja: Mamma, kom och lek med mig.
Jag: Nej, jag ska gå på toaletten.
Freja: Nä, säg bara okej, mamma.
Jag: Nej, jag måste gå på toa annars kissar jag på mig.
Freja: Det är lugnt, det gör inget om du kissar på dig.

Min prickiga skrutt

Freja är helt sänkt av all medicin och orkar inte mycket mer än att mysa i soffan.

Hon äter kakor och kollar på barnTV:
Speed

Läkaren varnade för att medicinen var ganska tröttande, och att vi kunde räkna med att hon skulle däcka max en timme efter att hon fått sin medicin. En timme efter första tabletten så kastade Freja boll med katterna och var pigg o glad. Eftersom besvären inte ens nästan dämpats, och klådan var väldigt intensiv gav vi henne en tablett till. Efter ytterligare en timme så höll hon sig i soffan - men bönade o bad oss att busa med henne, stod på huvud och däckade inte.


Efter ännu en halvtimme gav vi henne mer medicin, smorde in hela henne med hydrokortison och däckade henne med att läsa tre böcker och sjunga femtioelva vaggvisor! Hon har mycket fart i kroppen, och det har aldrig varit lätt att däcka henne!


Läkarbesök med prickiga korvungen

Freja var superduktig hos läkaren idag, och förtjänade verkligen sitt lilla bamseklistermärke! :)

Diagnos: okänd allergisk reaktion

Bot: antihistamin 

Dom: mina gener är dåliga och allt dumt lyckas hon ärva av mig!

Kax: Dr ville skriva ut flytande medicin, men jag bad om tabletter och han blev väldigt 
         imponerad över att skrutt kan svälja tabletter, fast hon är så liten!
 


Prickigt

Freja är alldels prickig på hela kroppen. Utslag överallt som kliar och är besvärliga. Stackarn, vi ska till doktorn om en stund och se om vi kan få svar på vad det beror på!Och precis som igår vaknade hon på tok för tidigt idag - 5.15, och var både rastlös o hungrig. Men idag startade vi med ordentlig gröt så hon har faktiskt bara hunnit med ett mål idag! Vid strax efter sju så skulle hon prompt leka med deg, och vad kan en stackars mor göra..? Jo, leka med deg hon oxå:Jag måste haft min dotter som inspirationskälla när jag gjorde en födelsedagstårta på beställning av henne själv. Naturligtvis är hjärtformen en symbol för min kärlek till henne, men jag tänkte mer på att tårtan oxå blev alldeles prickig.. ;) :D

hon är en överlevare

Min skrutt är en fantastisk tjej. I kväll så blev jag o G lite oeniga om en sak och började tjafsa så smått. Direkt när vår irritation hördes på våra röster så klev Freja in och sa åt oss att vara snälla mot varandra. Jag svarade att vi är snälla, men att vi måste få tjafsa lite oxå, för nu tycker vi olika om en sak. När irritationsnivån höjdes ytterligare avbröt hon hos med bestämd röst och sa att "nu får ni minsann prata snällt med varandra, när ni bråkar så blir det inget roligt". Jag försökte återigen tala om att det är okej att vi tjafsar lite för jag tycker att pappa har fel och han tycker att jag har fel. Då sa hon bara att vi fick vara snälla mot varandra ändå och prata lugnt med varandra och se till att bli sams. Punkt.

Och eftersom vi tjafsade om en skitsak så var det inte så svårt att lyssna på skrutt och sluta tjafsa! :) Det lustiga i kosången är att jag sällan lägger mig i när hon tjafsar med kompisar, så jag vet inte riktigt var hon lärt sig sina fredsmäklarfärdigheter! :)


Skitsaken..? Toapapper!

uppsagd

Så, nu har vi sagt upp Frejas dagisplats. Jag är lite fascinerad över hur mycket känslor detta med dagis väckt, både hos Freja och hos mig själv. Jag har gått från total separationsångest, till total frustration över att missa all egentid, till total förvirring över Frejas inkonsekventa beteende, till total ömhet och beskyddarinstinkt.

Nu är känslovolymen på lagom, hos oss båda. Vi var på dagis idag och sa till fröknarna att vi säger upp vår plats idag, och hämtade hem Frejas saker. Freja var cool, nobbade utan att blinka kompisarnas kontaktförsök, snackade lite lätt med favvofröken och gick därifrån utan att ångra sig en sekund.

Om det vill sig så, finns det nu möjlighet för Freja att vara hemma ända tills hon börjar skolan och det känns faktiskt skönt att det alternativet är levande. Om jag synar mitt eget inre så är det så jag önskar att det ska vara - jag vill ta hand om mitt barn själv! Jag vill följa min dotters framsteg, jag vill se när hon upptäcker livet med sin nyfikenhet, jag vill vara den som tröstar när hon stöter på livets törnar!

Jag kan bara analysera lite på ytan, eftersom jag är på tok för känslomässigt engagerad för att kunna ha någon objektivitet, men visst är det väl så att det resultat vi ser nu beror på både Freja, mig och vår familj. Klart att mina känslor för dagis smittat Freja, även fast jag försökt hålla mig neutral och positiv. Hur som helst känner jag tydligt att Freja själv helst vill vara hemma, och det betyder mest!


ett porträtt av mig

Freja har för första gången på egen hand ritat något som föreställer en människa, och hon berättade glatt att det är mig hon ritat:

Det är du mamma, med fint brunt hår, och långa ben.
Och så har du stora ögon, och där ligger bebisen!
Jag känner mig oerhört vacker och är glad att bebisen fick vara med! Ja, bebisen är alltså den röda klumpen som ser ut som min svullna tunga, eller vagel kanske eftersom den sitter fast på mitt högra öga.. :D

Vi har haft en pysslig dag

Freja har ett nyvaknat intresse för verktyg, och allt som man kan göra med dem. Idag ville hon så gärna spika - hur spelar inte så stor roll, så jag snodde en planka från en trasig lekstuga och så fick Freja gå loss med hammare och spik:
 

Det är oxå viktigt för henne just nu att hennes pappa är bra på många saker, bland annat så vill hon att han ska fixa saker som är sönder. Och Göran är en fantastisk man på många sätt och vis, men han är fan inte händig. Men jag får på moppo av Freja om jag försöker säga emot henne. Så just nu är det en låstassanning här hemma - pappa är jättebra på att laga saker! :D

Vi har oxå målat och gjort lekfigurer a´la Bolibompa och sprungit runt i lägenheten och lekt som småbarn alla tre. Ingen av oss är särskilt bra på att måla, men det är tanken som räknas! :)


Grimasera

Freja har lärt sig grimasera. :D

Hon ber mig vara ledsen och sen får hon mig på bra humör med roliga grimaser - söta unge!
"F"

Idag stod jag i hallen och väntade på att Freja skulle komma så vi kunde gå ut. Men hon stod o tjatade om nån färgburk som hon tyckte var hennes, men jag sa att det var pappas. Om och om igen. Jag fattade inte varför hon inte kunde släppa burken o komma istället. Till slut gick jag in till henne o kollade vad sjutton hon snackade om. Och där står hon stolt som sjutton o pekar på "F" i Flügger och säger att det står ju att det är hennes! Wow, min skrutt! Jag bekräftade så klart att F är hennes bokstav, precis. :)

Så nu går hon runt här hemma o överallt och letar "F" och är hur duktig som helst!

*stolt mamma*


Idag har jag dessutom njutit av se hur min lyckliga skrutta håller på att återvända. Hon har lekt med ny energi precis så som hon är så himla bra på. När jag borstat färdigt hennes hår så tog hon ivrigt borsten från mig, och i hennes hand så förvandlas piggarna till små varelser som skrattar och hittar på bus tillsammans. Det är härligt att se hennes oändliga fantasi och leklust!

RSS 2.0