Vad hände?

Jag skröt för G igår att vi haft både en chokladkaka och en påse dumleklubbor liggande sen i lördags utan att jag ens pillat lite på dem. Men det skulle jag inte ha gjort. Idag när vi kom hem för en stund sen så kände jag mig så genomslut att jag tyckte jag kunde få en endaste ynka liten klubba - men det var tydligen för svårt..Men till mitt försvar vill jag säga att den härliga, supergoda chokladkakan fortfarande ligger opillad på i skåpet. Jag är inte helt hopplös.. ;)

Nu är jag helt slut! :)

Vilken dag vi haft! Vi gick hemifrån före nio i morse, och var på Kyrkstund på Öppna förskolan - dvs sisådär femtio ungar som sjungit, fikat och lekt tillsammans. Freja har så smått börjat vänja sig vid detta; första gången grät hon sig hem mitti. Andra gången gick sång o fika bra, men sen ville hon bums därifrån. Idag var hon lite mer karsk och både sjöng, fikade och lekte med gott humör. Jag känner att de där förmiddagarna är ganska bra träning för min lilla hemkära ensamvarg! :)

Och sen skulle vi gå en snabb sväng till centrum - men det blev både lunch och shopping:Tyvärr innehåller inte påsarna några glammiga aftonklänningar och spetsunderkläder, men jag är glad för en ny termometer och att kunna fylla på vårt hemapotek. Och jag är överlycklig för lite nya blommor och för lite nya kläder till lillebror. Och glad för ett nytt spel och lite småsaker till adventskalendern jag ska göra till min fantastiska man! :) Är det månne tantvarning på mig..? ;)100 dagar kvar

Min graviditet - BF Fre 5 mar 2010

Uträkning utgår från dagens datum: Ons 25 nov 2009.
Din graviditet startade Lör 30 maj 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Lör 13 jun 2009 (ägglossningen).
 
Du är på dag 180 av 280. (64,3%).
Du är i vecka 26.
Du har gått 25 fulla veckor och 4 fulla dagar (v25+4).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 5 mar 2010
Du har 100 dagar kvar till beräknad förlossning.


Nu är det "bara" hundra dagar kvar tills vi får träffa lillebror! :)

Men, helt ärligt så tror jag att jag måste slå rekord i att vara gravid länge. Jag var liksom gravid i midsomras. Och ska vara gravid en hel lång vinter till. Det måste väl vara världslängst..?!!

Nettan recenserar

Igår kväll läste jag tre bra böcker för Freja:Jag vill ha lampan tänd: Jag är generellt ganska anti mot allt prinsessigt eftersom jag tycker att prinsessrollen är ganska hämmande för en liten tjej. Men den Lilla Prinsessan är en kavat, viljestark och cool liten tjej som bryter mot den traditionella bilden av en prinsessa. I den här boken så är prinsessan rädd för spöken som kan finnas i mörkret, men på ett bra sätt kommer prinsessan över sin spökrädsla - och Freja har anammat hennes tänk och själv blivit mindre rädd för spöken tack vare denna bok! Jag tycker generellt att tv-programmen är lite bättre än böckerna, men å andra sidan läser jag betydligt hellre böcker för Freja än slår på tv:n.. ;) Klart läsvärd!

Totte och Malin: Det här är en jättebra bok - om man tar sig friheten o gör om texten på ett par ställen. T ex så använder de andra ord för snopp och snippa, men då gör jag gladeligen om texten! Freja har dessutom, en gång för länge sen, bestämt att det handlar om Fredrik och Freja - så jag läser om dem istället för om Totte o Malin. Freja älskar den här boken! Klart läsvärd!

Mulle Meck - biltvätt: Det här var en av Frejas absoluta favoritböcker när hon var en liten skrutt, och hon kan gärna höra den ibland, men mer av nostalgiska skäl än av att boken är så bra. Men jag gillar den här boken oxå, den är skön att läsa och gör till och med en biltvätt lite intressant. Läsvärd, men mer för ettåringen än treåringen!

Pepparkaksbak

Idag har vi bakat pepparkakor för första gången i år. Jag gissar att jag kommer få göra om det x antal gånger innan julen är över. Men det kan jag leva med! Jag tycker Freja är duktig på att baka, och det gör det ju så mycket lättare.Jag blev förvånad över att Freja inte smakade på degen, och när uppmanade henne (ja, för halva nöjet med pepparkaskbak är ju att äta deg!) så vågade hon knappt stoppa det i sin mun. Hon smakade pyttelite och tyckte det var jättegott, men ville ändå inte ha mer. Till slut fick jag ur henne varför hon inte ville äta deg - hon var rädd att få ont i magen o kräkas så som kusin gör, efter att ha ätit på tok för mycket pepparkaksdeg, i "Vems mormor?":Freja var hur som helst väldigt stolt över att få bjuda på pepparkaksfika i sitt rum:


Potatis

Jag tycker inte om kokt potatis. Potatis i andra former kan vara gott, men pasta och ris är ju ändå så mycket godare. På låg- och mellanstadiet så hade jag såna riktigt elaka mattanter - såna som man kan klä ut sig till på Halloween o skrämma både vuxna o barn! Man var tvungen att ta minst en kokt potatis - och det var såna riktiga mardrömsäckelgula potatisar. Jag slängde den 95% av alla gånger - och 5% så blev jag påkommen o fick inte slänga potatisen.

Jag fick sitta kvar i matsalen tills jag ätit upp potatisen. Och Hitler-tanterna hade på något konstigt vis övertaget över lärarna så det kvittade om jag missade både en o två lektioner - potatisen skulle ätas upp! No mercy. Jag kväljdes o nästankräktes, och åt potatisen i så små bitar att den nästan smakade saliv istället. Det var ett helvete. Och allt fick sin ända när min storebrorsa lärde mig sitt bästa knep - torka dig om munnen och spotta ut potatisen i servetten! Jag är än idag oändligt tacksam, käre bror! :)Men min dotter är av en helt annan kaliber. Hon bokstavligen älskar potatis.


Hon bangar inte äta en potatis som om det vore ett gott äpple! Urk. :D <3


Deja vu

I dag har jag varit igång sen jag vaknade vid sju, och inte hunnit tänka så mycket på bebisen i magen. Mer än att magen blev uppenbart stor o tung när vi hade rytmik på Öppna förskolan. Men nu har vi landat hemma igen, hunnit stoppa i oss lite lunch och satt oss i vardagsrummet för en liten paus. Då var det nån i min mage som ville påminna om sin existens! Lillebror bökar nu loss rejält i magen och han putar med rumpan precis som Freja gjorde - och det är som att slungas 3,5 år tillbaka i tiden. Det är den känsla jag minns allra bäst från förra graviditeten - och ni ska veta att Freja putade med rumpan mest hela tiden - min mage var helt sned just därför. Och nu är magen sne igen, men glad! ;)


Godmorgon tisdag!

Idag vaknade vi tidigt. Och ganska utvilade, skönt. Vi ska gå till Öppna förskolan!

Igår kväll när jag skulle sova la jag mig o läste en bok om att föda barn. Gosh vad jag längtar efter att få göra det igen. Min stora utmaning blir att försöka vara förberedd när helst den här ungen har tänkt titta ut! Jag var såå övertygad om att jag skulle gå över tiden med Freja att det blev en chock när hon ville titta ut tre veckor tidigt. Den här gången ska jag vara beredd på det mesta. Och min andra utmaning blir att inte låta mig köras över av vården. Jag ska se till att min förlossning ska bli så som jag vill ha den! Promise to my self!

           Jag vill säga grattis till världens bästa storasyster som fyller år idag!
                         Massor med pussar o kramar från oss alla!

 

Nettan recenserar

Kvällens nattningslektyr:Busiga bebben: En bok vi fått låna med anledning av att vi har en busig bebbe på tillväxt i min mage. Freja gillar den mer än jag, förmodligen delvis för att hon är förtjust i att få öppna luckor - och det här är en bok med små luckor där man får kika in i mammas mage. Jag stör mig lite på att den är så fantasifull, och tycker den kunde varit mer lite mer realistisk. Men jag läser den så klart med glädje och förmodligen lär sig Freja en del om lillebrors liv i magen. En helt okej bok, läsvärd, men gråt inga tårar om ni missar den.

Vem knackar på dörren: En miffybok i pekboksform. I dont like Miffy. Men den här är avsedd för små barn/bebisar och funkar bättre än de som är avsedda för lite större barn.

Kråkes toa: Jag är inte nån fan av Kråke heller. I alla fall inte när det gäller Kråke för små barn, för de är så ryckiga och innehållet känns aldrig helt utan boken sensmoral hinns inte riktigt med. Men Kråke för lite större barn är betydligt bättre och uppfyller mycket bättre det pedagogiska ansvar de utger sig för att ta. Den här kråkeboken handlar om blöjor o var man kan kissa. Känns helt oaktuell för vår del, men jag vet inte om jag hade uppskattat den mitt under "blöjavvänjningen" heller. Freja gillar den sådär, det finns Kråke-böcker hon gillar betydligt mer.

Hoppets stjärna

Nu har vi fått ihop vårt julpaket!  G skickar det med bussgods i morgon.

Jag har haft mina duster med Freja kring vad som ska stoppas i kartongen och inte. Hon var ett tag rädd för att vi inte skulle ha nån mat kvar till oss, men efter sjuttioelva förklaringar så kunde hon slappna av och tycka det var okej att packa ner både spagettin och mannagrynen. När hon var cool så tyckte hon det var helt okej att lägga ner några godisklubbor som vi hade liggande i väntan på lördag, men när det väl blev lördag fick vi packa upp dem igen. Jag köpte då en påse dumleklubbor för att kompensera "lådan", men ändrade mig när jag kom på att de säkert inte har allmän folktandvård.Det har varit väldigt skoj att ha "lådan" som projekt här hemma, och en värdefull erfarenhet för oss alla men framför allt för en lite sötunge som Freja. Jag kommer absolut göra om det nästa år, och då kommer jag vara lite klokare i mitt val av saker att stoppa ner. T ex är ju chokladkartongen väldigt lyxig, men om jag istället köpt chokladkakor hade kanske havregrynen oxå fått plats.. :)


Trött och sur

Pust. Jag är trött o sur. Freja vägrade sova igår. Jag bröt jag ihop i tårar för att min tid för att samla krafter till en ny vecka bara åts upp av en omöjlig unge. Hon somnade till slut vid 23,15. Och så vaknade hon sju i morse!!! Pust. Jag startar veckan helt slut. Känns inget skoj, och jag drar ner på alla "krav" idag och bara är. 

Min grannkompis Sofia håller på att föda barn och jag skickar en hel hög med stärkande tankar o kramar till henne! Jag hoppas ni alla mår bra! Jag längtar som f*n efter att få träffa lillkillen! <3


Nettan recenserar

I kväll vid nattningen läste jag två böcker som jag minns med värme från min egen barndom, och ännu en vem-bok. Tre lättlästa böcker, eftersom Freja var väldigt trött men envisades med att vi skulle läsa just tre böcker.Vems mormor: En mysig vem-bok som handlar om att dela sin mormor med en kusin, som dessutom är så dum att hon kallar mormor för farmor! Jag tycker det är lite extra roligt att höra att Frejas kusin Tuva oxå hittat vem-böckerna och gillar dem! :) Klart läsvärd!

Emma tvärtemot: Jag minns den här boken som min favoritbok från när jag var liten. Freja har gillat den sen jag läste den för henne första gången när hon var runt ett år. Och den har funkat alltid. Det är en bok som liksom "Totte är liten" rabblar motsatser, men det är sån bra knorr på motsatserna att det funkar kanonbra! Köpvärd! :)

När lilla Anna var förkyld: Lilla Anna-böckerna är gamla, den här är skriven 1966 - tänk att de håller så bra än. Och faktiskt, när jag läser Lilla Anna nu som vuxen o tänkande så fascineras jag lite över att barn gillar de så mycket - berättelserna är väldigt "upprepliga" och ganska tråkiga. Men det är väl något i det repetetiva som ändå roar de små. Freja gillar Lilla Anna, och om jag stänger av tänket lite så gör jag det med. Just den här Lilla Anna- boken är rolig för man får nysa mycket.. :D Läsvärd!

en svenssonlördag

Jag kikar in hör en snabbis bara för att tala om att vi har en riktigt mysig lördag!

Vi sov länge alla tre och åt en god frukost. Vi pysslade inne på förmiddagen, gjorde fina lövtavlor medan G dammsög. Och sen gjorde vi alla trolldegsfigurer tillsammans, som vi ska ha till vårt pepparkakshus som vi tänkte bygga nästa helg. Sen lockade solen på oss och vi gick ut på en långprommis - och vi lämnade vagnen hemma och Freja fick cykla trehjuling istället. Mysigt som sjutton!

Sen tog vi en sväng till centrum för lek på den nya "aktivitetsmattan", lunch på korvmojjen och inköp av lördagsgodis. Freja fick med sig Fredrik hem och de lekte lääänge alldeles fantastiskt fint och det värmer verkligen ett mammahjärta att se sitt barn leka av hjärtans lust!

Vi fick en god middag på fläskfilegryta och med gott vitlöksbröd till. Mums. Nu ligger Freja i badet och plaskar och snart ska vi mysa lite framför Dansbandskampen. En helt vanlig svensson-lördag - och det är härligt hur bra man kan må av det! :)

Jag hoppas ni alla har det gott och att livet är snällt med er! Puss & kram!


Dagens bästa

Dagens sötaste: Hannas lille Max ville till min stora glädje sitt hos mig, och det fick han ju så gärna. Bara det att vi var lite oeniga om var han skulle sitta - jag tyckte att det passade bra i mitt knä, men han klättrade hellre upp och satte sig på min mage, flera gånger! :D

Dagens Freja: Hon har kommit igång med sitt lekande på riktigt. Ikväll förvandlade hon först sovrummet till "stranden", hade picknick och simmade med sina dockor. Hon uppmanade oxå G: "Kom G så simmar vi långt ut till havs!". :D Sen var plötsligt hela vardagsrummet en stor dockteater och hon bjuder på härliga små pjäser med sina gosedjur! <3

Dagens "det-känns-bra-i-hjärtat": Vi har packat paketet till Hoppets stjärna!

Dagens lillebror: Jag har fyllt på hans byrålådor med en himla massa fina kläder!

Dagens fredagsmys: Idol och satsumas!

Dagens "ni-måste-rösta"
: Jag gråter om Tove åker ut o konkurrensen är hård nu. Rösta!


Nettan recenserar

Kvällens nattningsböcker:När två säger godnatt: En mysig liten tokbok som jag vi lånat om och om igen från biblioteket. Den har norskt ursprung och jag inbillar mig att det märks eftersom den verkligen är småtokig! :)

Totte är liten: Totte är en klassiker som förhoppningsvis kommer leva kvar i barns bokhyllor länge, länge. Den första riktiga bok jag köpte till Freja var en Totte-bok - och hon gillade att lyssna på dem redan som bebis. Och hon gillar dem idag som treåring oxå. Just den här Totte-boken har ingen direkt handling utan rabblar motsatser, vilket har en poäng men det roar varken Freja eller mig så jättemycket. Läsvärd!

När Åkes mamma glömde bort: Återigen en bok av min favorit Pija Lindenbaum. Jag tänkte ikväll när jag läste boken för Freja att jag gillar språket i hennes böcker - det är på precis lagom nivå, hon skriver så som jag pratar. I de flesta böcker gör jag om meningar o byter ord här och var för att det ska låta bättre o naturligare, men i Pijas böcker gör jag det aldrig. Det är sköna att läsa! Det här är en berättelse som kräver lite fantasi, men som har så många bottnar att man häpnar. Och jag gillar att läsa om mammor som kan bli knäppa, arga och tappa greppet. Jag är ju en sån mamma, och jag gissar/hoppas/tror att vi alla är det. Traditionellt så är ju mammor i barnböcker så himla helylle och rejäla att man kan kräkas. Freja har inte gillat den här boken från början, men nu ikväll bad hon om att få höra den för första gången! Köp den!


Namnförslag till lillebror

Tack Ulrika o Nettan för era fina namnförslag! :) Tyvärr är jag rätt kräsen, och inget av dem föll mig på läppen. Jag är glad att vi har några månader kvar att klura på saken! :)

Så, Ulrika, för min del får du tjinga Noa och Kevin hur gärna som helst! :)


Vad gäller namnet på livet i min mage - från början hette han Kraken, och sen blev det Bebis, eftersom Freja tyckte Kraken lät konstigt. NU har han avancerat till att heta Lillebror, vilket får duga för ett bra tag framöver! Men det är skoj att fundera på namn och att veta vad det är för bebis i magen ger det hela en extra knorr! :)


Vi har tjuvstartat..

Freja och jag har tjuvstartat julpysslet.

Men jul är ju så kul och att pyssla är ju så kul, så vi kan inte låta bli! :)

Såhär fina julgransprydnader har vi gjort i trolldeg:Och nu vet jag att det finns massor med mammor som vägrar pryda sin gran med barnens egna alster, och det är ju så tråkig inställning. Barnens ögon glittrar ju dubbelt när de får se sina saker pryda våra hem. Det är ett så enkelt sätt att öka på sitt barns självkänsla! Så nu slår jag ett slag för att fler barnalster ska få sprida granarna runt om i vårt hem! :)


Jag glömde..

Igår när jag skrev om boken "Vem kan inte sova" så glömde jag visa barnboksvärldens sötaste mamma-pappa-bild, så den kommer här.
Och jag tycker den får tala för sig själv! :D


Bebissaker

Freja och jag har gått igenom hennes bebissaker idag. Och plockat ut lite kläder som passar lillebror - t ex bamsepyjamasen som jag o G köpte efter ultraljudet när Freja låg i min mage. Och bilpyjamasen som Freja älskade! Och så passade vi på att plocka fram alla bebisleksaker - som föll Freja på läppen direkt. Hon räknade efter och det var 12 bebisböcker - och jag har läst alla två gånger allaredan! Freja la stolt sina knoppussel o klarade stapelpyramiden som ingenting. Min bebis! :D


Nettan recenserarPelle Svanslös och spöket: Pelle Svanslös är en tidlös klassiker som alltid håller. En riktig liten goding! Freja gillar att det handlar om spöken - på en lagom läskig nivå! Klart läsvärd!

Vem sover inte: Jag gillar alla "vem"-böckerna! De tar upp sånt som är jobbigt i ett barns värld och innehåller en massa formuleringar som är klockrena o sköna! Just denna vem-bok är lagom bra, men inte bäst. Freja gillar den och ikväll när vi läste den så slutade det med att hon vill att Saga ska komma hit och sova över nu på en gång! :)

Barbapapas nya hus: Jag minns Barbapapa med magisk sentimentalitet. Det är något helt oslagbart fascinerande med barbapapornas förmåga att förvandla sig - och Freja har oxå låtit sig charmas av just detta. Innan vi läser texten så måste vi kolla igenom vad alla barbisar föreställer! :) Det här är en av de bättre barba-böckerna - det är så skoj att få kika närmare på barbabarnens personligheter och att se deras personliga hus växer fram.
Barbapapa är skriven på 70-talet i Frankrike och är full av samhällskritik - och den kritiken har till viss del fortfarande sin plats i Sverige på 2000-talet. Låt oss vara rädda om vår jord och bevara de värden som är viktiga! Låt inte maskinerna ta kål på det som är viktigt! :) En underbar bok som kommer överleva många årtionden till! Läs!

Vill ha!


Freja o Nettan

Freja är en liten knäppis. Idag när vi åkte tunnelbana så var hon övertygad om att tanten ropade "Nettan Skanstull", "Nettan Medborgarplatsen" och så vidare. Helt logiskt i hennes värld eftersom hennes mamma Nettan var på tåget och tanten ville ju såklart tala om för mig var vi var nånstans! :D Det spelade ingen roll hur mycket jag första övertyga henne om att tanten sa "nästa", hon hörde ju själv att tanten sa "Nettan". :D

Och knäppungen har i stort sett helt slutat kalla mig "mamma". Jag är Nettan på heltid numer. Hoppas min lille pojk kommer vilja kalla mig mamma alltid! ;) :)


En annan rolig Freja-idé i samma stil är att Freja blir generad när de på tv tilltalar tittarna. Hon rodnar och frågar blygt "Nettan, varför pratar de med mig..?". Jag försöker förklara att de pratar med alla som tittar på tv:n. Då ser hon sig omkring i rummet bara för att konstatera att hon är ju den ende som tittar ju! :) Och jag förklarar o förklarar tills hon tröttnar på att höra min röst. Och nästa gång rodnar hon lika sött igen! :)


i min mage bor..

.. en lillebror!

Japp, nu har vi varit på ultraljud och sett en livlig liten krabat i magen. Doktorn fick kämpa lite för att få se nånting överhuvudtaget så som han for runt. Allt såg väldigt fint ut - huvudet, hjärtat o ryggraden var hela o fina. Det fanns vätska i både magsäcken och urinblåsan. Lillebror mår nog fint och fungerar som en bebis ska! :)

När doktorn väl zoomade in mellan benen på bebis för att avslöja om det är en brorsa eller syrra på väg så såg faktiskt till och med jag den lilla snoppen! :D Vi ska få en pojke, en lillebror! Det känns spännande och lite läskigt! Jag ska ta det som en utmaning att uppfostra en trevlig, mjuk och fin pojke som kan bli lycklig utan att vara macho och trampa på andra! :) 
                
Freja blev glad för en lillebror och tycker att han ska heta Nisse. *kärlek* Namnfrågan är nu brinnande het och jag vet inte var vi ska hitta ett namn till lillebror, men vi har ju gott om tid att knäcka den nöten! :) Nu ska jag shoppa pojkkläder! :D

Tack till alla er som tänkte extra på oss idag! <3

Jag är gravid!

Jag är gravid! Och det är kul nästan jämt. 

De svullna benen har anlänt och jag roar mig med att trycka med fingrarna på smalbenen och göra djupa gropar som tar en evighet på sig att försvinna. När jag klär av mig ser det ut som om strumporna tagit en tugga av benen! Bebis börjar bygga muskler, och det känns med besked. Men jag är än så länge bara glad åt sparkarna o tycker det är mysigt att ha lite direktkontakt med liten!

I morgon ska vi på UL o få veta om det är en lillebror eller lillasyster. Det är märkligt hur mycket det kvittar vilket det är, men ändå väcker tankar om kön hur mycket känslor som helst. Jag önskar att jag hade ett större sinne och kunde se förbi könsfrågan och bara älska min bebis no matter what kön it is!Allt om barn skriver de om de nio bästa sakerna med att vara gravid:

1. Du kan sluta vikthetsa. Det kanske funkar om man har ett normalt BMI, men när man nått mina höjder åste man ju för f*n alltid tänka på vad man äter. Och jag vet måååånga som fått skäll av MVC för att det gått upp för mycket i vikt - det aktar jag mig extra för! Pust.

2. Det är meningen att du ska vila - kan nån vara snäll och tala om det för Freja..?!!

3. Kompletta främlingar tittar på dig - och varför skulle jag vilja det..???

4. Du får VIP-behandling - va, vadå..? Vart ansöker man om det?

5. Din hy kan förbättras - det finns inte en chans på jorden att min hy skulle sluta tro att jag fortfarande är en fjortis! Jag tror det när jag ser det!

6. Dina bröst blir större - och tyngre, och det blir om möjligt ännu svårare att hitta en skön behå som inte ser ut som om jag hittat den i tant Agdas byrålåda!

7. Du har en bra hårdag varje dag - det måste vara nån som skämtar, eller så är jag inte gravid ändå, eller..?!

8. Sexlivet kan bli bättre - G hälsar med en fnysning!

9. Du bär på en hemlighet - jag har många hemlisar, men ingen som handlar om bebisen i magen!!!


Nä, det var banne inga bra anledningar. Det bästa med att vara gravid är att veta att det ska komma en liten bebis i slutet och det räcker för mig! :)Barnböcker - Nettan recenserar

Jag läser massor med barnböcker just nu. Om Freja fick som hon ville skulle vi sitta dagarna i ända å läsa böcker. Jag älskar böcker, och är bara glad om Freja kan få uppleva och leva med den kärleken hon oxå. Och att läsa, läsa och läsa är väl det bästa sättet att komma underfund med hur fantastisk böckernas värld är! :) Lite för mig själv så tänker jag att Frejas välutvecklade språk delvis är ett resultat av alla timmar vi sitter o bläddrar i böcker, läser o pratar om böckerna.

Nu tänkte jag att jag skulle dela med mig lite av den ganska stora erfarenhet detta ger mig av barnböcker. Så ikväll börjar ett nytt inslag här i bloggen - Nettan recenserar!

Ikväll vid nattningen läste jag de här böckerna:


Petter och hans fyra getter: Freja har fått boken av sin mormor, som själv minns den från sin egen barndom. Så den här boken är laddad med positiva känslor för mig redan innan vi läst den. Det är en klassisk saga skriven på rim. Det finns ett troll som är lagom läskigt för en treåring, och lagom lockande. Jag ogillar de flesta böcker som är skrivna på rim, för de är sällan tillräckligt bra skrivna, så det blir lätt ett konstigt o tillgjort språk. Men den här boken funkar bra på rim! Läsvärd.

Miffy: Vi lånade lite Miffy-böcker senast vi var o länsade biblioteket, men de var banne inte ens värda att bära hem, tycker jag. Den här är skriven på dåligt rim, har tråkig story och inte ens Freja tycker att vi behöver läsa den igen. De överstylade bilderna känns kanske hippa o moderna, men thats it. Tråkig!

Lill- Zlatan och morbror Raring: Jag gillar Pija Lindenbaums böcker, och det gör Freja oxå! Lill-Zlatan är en mysig berättelse som jag kan läsa om och om igen, och Freja kan höra den om och om igen. Den är berättad i jag-form, och det förbryllar Freja lite - hon frågar en del om vem som säger och vem som gör. Men jag känner att det är lagom komplicerat och bara visar ett annat bra sätt att berätta en berättelse. Tummen upp!  

Gittans vargsoppa

Freja visste precis vad hon skulle göra när vi kom till lekparken idag, i hällregnet. Hon skulle göra Gittans vargsoppa - geggamojja, barr, mossa, vatten och några blåbär.Visst blir man sugen..?!! :)

Men Freja visade på god talang när det kommer till matlagning och kockande. Hon utvecklade receptet alldeles på egen hand och kryddade med övermogna rönnbär och ökade smakrikedomen med små oätliga svampar. Mums!

en bra dag

Ja, tänk om man var en Blondinbella och kunde blogga om allt fantastiskt som händer hela tiden. Mitt liv är så himla stillsamt just nu att jag inte ens har ett cafébesök att skriva om. Det mest spännande som händer här är när brevbäraren kommer med posten, typ. Ibland plingar det till och med på dörren - men det är bara nån snäll granne som vill tala om att katten vill in.

Jag vet att många skulle få lappsjuka och lida av att själen tvinar bort i denna stillsamhet. Men inte jag. Jag är faktiskt helt nöjd med mitt liv och min lugna tillvaro. Visst är det trevligt när något händer, men jag behöver absolut inte jaga efter skojsigheter för att tillfredsställa något behov. Jag mår bra så här! :)

Idag har vi gjort trolldeg, läst böcker, klippt o klistrat och gosat på sängen. Vi har lunchpaus just nu och ska snart ut o leka med geggamojja i sandlådan. Och sen vill Freja upprepa gårdagens succé med mellis på hennes rum. En bra dag!

Hoppas ni alla har en riktigt bra dag! Puss!

Svininfluensan

Jag läste att det är bara snubbar som kolavippat av svininfluensan än så länge -
på något vis känns det helt logiskt!

Och sen fick jag ett väldigt klokt mail av min storasyster:

Varning, till alla kvinnor! 

För att undvika svininfluensan, måste du neka att ha sex med mammagrisar, soffgrisar, skitgrisar, gamla grisar och alla andra svin.

Sprid detta vidare till så många kvinnor som möjligt, så att vi får slut på svineriet! Ta ditt ansvar! JJag har världens bästa dotter!

Jag fräste just lite åt Freja, för jag är trött o önskar att hon sov!

Och jag fick mig en smärre utskällning till svar - "om du inte kan svara mig och vara glad behöver du faktiskt inte prata med mig, mamma", sa hon och hytte med pekfingret!

:D
Dålig tajming!

Idag har varit en bra dag! Jag fick ut Freja medan det fortfarande var grått ute. Vi lekte och hade skoj en bra stund och vi var ute en över en timme utan gnäll - vilket faktiskt är lite av ett personligt rekord för oss. När vi kom in så fikade vi mellis i Frejas rum och hade det hur mysigt som helst.

Förra veckan var en trött o krasslig vecka, och då kom G hem sent varenda dag. Idag kom han hem o störde oss mitt i mellismyset. Bad timing!

Freja och G badade före maten ikväll, för Freja brukar bli för trött om vi väntar till efter mat o tv-mys. När Freja kom upp ur badet ville hon borsta tänderna och gå o sova - bad timing! Nu är klockan way pass bedtime - och skruttungen är både hungrig, törstig o pottnödig allt på en gång - ännu mer bad timing!

Pust.


Visst måste det...

..vara tillåtet att strunta i sin blogg när det är helg och man har fullt upp med att leva livet!

..vara en människa som aldrig varit gravid som tillverkar ett par mamma-byxor
  som måste justeras i fotänden varje gång man tar av och på sig byxorna. Pust.

..vara karma som belönar mig när Freja sover till halvnio-nio varenda morgon, 
  oavsett hur tidigt hon somnar på kvällen!

..vara dags för lite solsken snart?! Jag har inte sett solen på en vecka!

..vara värst att vara gravid på vintern?! Varför är vårbarn så eftertraktade..?!?

..vara lite sensationellt att superstirriga o helnervösa Allison är med i toptre på Top model.
  Kan det vara för att jag hejjat på henne från första sekund..?! ;)


Hon vill verkligen inte gå ut

Jag är en snäll mor. Så jag brukar vara demokratisk som sjutton och inte bestämma så mycket över huvudet på Freja, men det går inte alltid så bra. Jag är mån om att vi ska komma ut i friska luften åtminstone en gång varje dag, gärna fler - oavsett väder. Jag tror att det är bra både för kropp o själ. Freja tror mest att det är skadligt och väldigt tråkigt att vara ute. Trots att jag bevisar motsatsen gång på gång.

Idag när jag är lite krasslig, så har jag bett henne tala om när hon vill gå ut. Med förhoppningen att hon kommer vara mer välvilligt inställd till utgång om hon får bestämma helt själv. Men ack så jag bedrog mig. Nu är det skymning här och jag har inte varit utanför dörren än. Just nu strejkar jag - "jag sitter här framför datorn o väntar på dig, säg till när vi ska gå ut". Och en strejkande mamma är ju tråkig så jag trodde det skulle få resultat. Och jag fick resultat, men inte de resultat jag väntat mig - hon leker som en ängel på sitt rum! Och det har inte hänt sen före dagiskrisken!!! :-O

Jag ska snart trumfa med rolig ficklampslek utomhus i mörkret för den som vill - jag får återkomma med om det funkar eller inte.. :)

Min fina dotter

Flera gånger de sista dagarna så har jag slagits av hur himla stor Freja blivit. Hon måste ha gjort ett växtskutt! Igår så hade G oxå en sån aha-upplvelse så det är inte bara jag o gravidhormonerna som spökar. Freja håller faktiskt på att bli stor! Just nu sitter hon o äter glass i soffan, och istället för att kladda o låta glassen rinna överallt har hon för första gången koll på "rinnet" och äter glass som en stor tjej! :)

                             

Men på en punkt så vete sjutton om inte utvecklingen gått bakåt. När Freja var runt 1,5 år var hon en klippa på pussel och vi kunde sitta i timmar o pussla. Hon var verkligen superduktig. Idag ville hon pussla och vi tog fram alla pussel vi har och satte oss till rätta. Men det dröjde inte länge förrän jag blev hyfsat frustrerad - hon beter sig som om hon aldrig sett ett pussel förut. Vad har hänt? Till och med pussel hon klarade lägga förr är som bergsbestigning för henne. Hon kan inte ens lägga självklara bitar rätt! Pust. Jag gissar att hon har utvecklats rent kognitivt (tankemässigt) och nu tar sig an pusslandet på ett nytt o mognare sätt än att lära sig utantill vart bitarna ska ligga, men det är ändå drygt som f*n. :)

                            


Fredagen den trettonde

Ja, det är fredagen den trettonde. Jag är inte skeptisk, men jag mår inget bra och hade gärna gjort som Egoina och barrikaderat mig i sängen idag.

Jag skickar oxå en tanke till min pappa som skulle ha fyllt år idag! Puss på dig, pappa!

Trevlig helg önskar jag er alla! <3

Jaha.

Ja, inte helt oväntat efter gårdagens enorma trötthet vaknade jag med ganska hög feber idag. Och med en "jag-måste-ha-mat-nu"-mage som alltid vaknar till liv när jag är sjuk. Det är underligt, alla andra människor slutar äta och passar på att gå ner lite i vikt när de är sjuka - jag feberyrar om feta såser och pommes frites! Men jag är å andra sidan sällan sjuk särskilt länge, och det borde väl vara för att jag fyller på energiförråden så ordentligt.

Det är helt okej att tycka lite synd om mig, men jag rekommenderar att ni lider mer med Freja, för hon lär få en ganska tråkig dag.

Puss!


struntprat bara

Ja, jag har varit helt sanslöst trött idag. Ögonen har trillat ihop så snart jag satt mig ner. För att hålla mig vaken o få dagen att gå har jag donat lite här hemma - finns dem som skulle påstå att jag boat.. ;)

Men det är märkligt, så snart klockan slår kväll så piggnar jag till.

Greys var riktigt bra ikväll, tack! :)

Det förra inlägget var mitt trehundrade - såhär i efterhand önskar jag att det hade varit lite roligare. :D Men inte ens mitt 301:a inlägg blir så särskilt skoj, för jag har inget vettigt alls att säga, så nu säger jag puss o godnatt! :)

Übertrött

Jag är helt omänskligt trött. Har sovit som en stock i natt, och inte ens varit upp o kissat (!!!) men jag får knappt upp ögonen idag.

                          


Jag håller på att tappa..

..tron på mänskligheten.

Idag var öppna förskolan stängd pga sjukdom, så Freja o jag gick till centrum istället. Vi fikade med goda kakor, lånade en massa böcker på biblioteket och handlade lite på ICA. På stora scenen på torget i centrum så har de mysat till det med heltäckningsmatta och en cool soffgrupp, där man kan koppla av lite på shoppingturen. Freja kommenterade detta och var tydligt nyfiken på det hela. Men hon var försiktig och vågade inte gå upp o undersöka. Jag pushade henne och fick henne till slut att springa lite runt hela arrangemanget. Och hon fick blodad tand o sprang några varv. Scenen ligger fönster i fönster med en restaurang och det dröjde inte länge förrän en surig gorilla med grönt förkläde kommer ut. Han ställer sig kaxig med armarna i kors och bara stirrar ner Freja. Det var så jag blev illa till mods x antal meter därifrån. Freja kom springande till mig med gråten i halsen och sa att han var lite läskig och att hon blev orolig. Fy fan. Mitt hjärta brister för min skrutt.

Varför måste idioten vara så råbarkad?!? Kunde han inte snällt be henne sluta springa om det nu störde honom..?!! Världen är ond och jag vill veta var det finns nån snällhet kvar.

God morgon!

Freja har fått sin havregrynsgröt. Jag ska strax få min dusch. Sen bär det av till Öppna förskolan. Jag ska bara klura ut ett bra sätt att avstå rytmiken, för min rygg pallar inte riktigt.
Hoppas ni alla får en bra tisdagförmiddag! Var goda med varandra, gör världen mindre ond! :)


Hoppets stjärna

Man kan skicka ett julpaket - en banankartong full med mat, hygienartiklar, kläder och julklappar till fattiga människor i östeuropa med hjälp av organisationen Hoppets stjärna!

Jag tänker göra det tillsammans med Freja och jag uppmanar alla som läser detta att försöka få ihop en kartong, gärna tillsammans med era barn! Så kan vi sprida lite av vårt överskott och göra världen till en bättre plats för dem som inte lever lika gott som vi! :)


diss mitt i natten

*sega datorer! Vad är det med hotmail? - tar en trekvart att öppna ett mail!

*att inte kunna sova

*halsbränna som river hål i halsen

*dumma sjukdomar som härjar o söndrar dem jag tycker om

*våld. Jag är gravid o extra känslig, men jag undrar ändå hur sjutton man ska kunna sätta barn 
  till världen i denna onda värld med gott samvete. Såg ett program på TV igår om våldet på
  gatorna i Philadelphia - jag blir mörkrädd. Och nu idag läste jag om en tvåårig flicka som blivit
  regelrätt misshandlad av en fyraårig pojke på dagis. Världen är bra jävla dum.
  Finns det någon snäll plats kvar på jorden..? Dit vill jag flytta!


en måndag

Idag har jag inte gjort nånting.

Bara;

*vikt tvätt
*skurat ur den nya byrån
*målat med Freja
*spelat memory
*läst nya Alfons-böcker och diskuterat monster med Freja
*öppnat post o rivit sönder en räkning som jag redan betalt
*bollat med ballonger
*lekt kurragömma
*spelat djurspel
*skalat några clementiner o ätit en
*busat på sängen
*burit ner en stol i förrådet
*gungat Freja i bebisgungan
*grävt i sandlådan
*jagat bort Lilla Blå, misslyckats o plockat bort kattbajs från lekparken
*hejjat på Freja när hon kört BobbyCar i backen
*plockat nypon o rönnbär
*klätt av och på Freja x antal gånger
*lagat o ätit frukost, lunch o middag
*tejpat upp papper på Frejas golv och målat med tuschpennor
*tittat på barnTV
*bloggat lite
*spelat poker på nätet
*fört ett antal spännande samtal med min fina treåring
*haft x antal sammandragningar o några onda sendrag i ligamenten (?)
*suckat över att mitt vänsterknä gör så ont och fungerar så dåligt
*fantiserat om bebisen i magen
*önskat att jag var i v34 istället för v24
*sagt hej då till G två gånger, och hej en gång
*sms:at Hanna, G, Marlie, Veronika o mamma
*svarat i telefonen när Lotta ringde o pratat med henne
*gett katterna mat o nytt vatten
*bäddat sängen
*myst med Freja

..och nu ska jag snart natta min dotter, kanske sms:a G om att köpa med lite choklad hem (just nu kämpar den goda o den onda lilla djävulen på mina axlar - jag gissar att den onda vinner), interneta lite, säga hej till G, mysa med G i soffan o kolla CSI (om det inte är för läskigt för mina darriga gravidnerver som inte tycks tåla ett dugg. I sånt fall ska jag istället duscha länge, och pyssla lite i köket), duscha, smörja in mig, borsta tänderna o krypa ner i sängen med G o förmodligen F o med största sannolikhet trängas lite med Lilla Blå, Oliver o Mini. Jag säger godnatt i förskott! <3

Yrvaken skrutt med knepiga frågor

Den här dagen började inte som alla andra.

Freja slog upp sina små blå vid nio och det första hon sa var:

-Mamma, vad hette du i efternamn när du var bebis?

Jag svarade såklart att jag hette Janson. Varpå jag fick en utskällning av Freja. Hon blev bestört över att jag inte hette Magnusson som bebis. Phu, vad svarar man på det..?! Jag försökte förklara att man heter samma som sin familj, och att då jag var bebis så var det mormor o morfar som var min familj och de som bestämde mitt efternamn. Men Freja grymtade bara o jag fick distrahera henne med frukostprat för att få henne på bra humör igen.

Var får hon allt ifrån??? Jag bara förundras o fascineras över min fantastiska skrutt och hennes imponerande språk, oändliga fantasi och enorma tankeförmåga! :)

Min helg i korthet

*fredagsmys med IDOL på TV, men Freja däckade i förtid vid 19,30

*sovmorgon hela familjen - Freja vaknade nio
*storstädning
*shopping på BAUHAUS o olyckad jakt efter en svamplampa
*egentid ~ LIVEpoker - jag kom femma av 16 startande, kändes helt okej! 
   Bra för själen att bara vara Nettan en stund, även om jag numer är "Nettan o magen".
*lördagsmys med familjen

*sovmorgon hela familjen - vi gick upp vid 9,30
*målning hemma hos grannarna, hela familjen med mycket lek oxå
*betsade hallmöbler o annat pyssel här hemma
*SUBWAY-take away till middag - finns det något godare än en riktigt god macka..?!
*krångel vid läggning och lite tjafs, men det läktes med TopModel på TV

Just nu: en massa internetande att ta igen! Puss på er!

PäckelFreja

Idag satt vi och pysslade, Freja och jag. Vi klippte ut fina bilder och klistrade med limstift. I ögonvrån ser jag plötsligt hur hon stoppar något i munnen, och på rutin säger jag "stoppa inte i munnen, Freja, man kan inte äta lim". Hon är nämligen en ohotad mästare på att stoppa saker i munnen. Jag blev lite förvånad när jag fick hennes svar:

"Ingen fara, mamma, det är bara snor!".

:-o

Sockervadd och marsipan

Färgerna på Frejas väggar heter sockervadd o marsipan- härliga namn, eller hur..?! :)


När jag spelade BITCH nyss så slog det mig att jag kanske hittat inspirationen där:


Är det spelmissbruk när spelandet inverkar på barnens liv..? ;)

Pannkaksdags!Såhär lycklig är Freja när hon får göra sin egen pannkakssmet, och får kladda o smaka bäst hon vill. Jag minns hur jag själv doppade fingret i mammas pannkakssmet som stod på köksbänken när jag var liten. Men det är banne inte så gott som jag minns det.. :)

Freja har bäddat ner lilla Blå


Tror ni att han ligger skönt...? Tveksamt.

Men för all del, hon läste ju kattsaga för honom:


Kattrackarn låg kvar tills Freja släppte honom en kvart senare.

Bara jag..?

Nåt sånt pengaföretag har just nu tv-reklam med en stackars flåsande Sankt bernhardshund. De har filmat hunden lite, lite underifrån så man ser knappt huvudet på hundrackaren, som dessutom inte tittar i kameran - utan det man ser är en hundsnopp som pickar i tv-rutan. Och jag varken hör eller förstår vad reklamen handlar om! Jag bara tänker att de måste vara så fruktansvärt pilska och blinda så jag vill inte ha med dem att göra. Usch.


          Den här fina hunden har vett att gömma pillevicken -
          och hade lämpat sig betydligt bättre i TVreklam! :)


en neggo morgon

Godmorgon! Jag är trött. Trots att Freja sov ända till nio - och då somnade hon 19 så det är ganska anmärkningsvärt. Men hon har sovit riktigt illa och sisådär 39 gånger har jag varit tvungen att sätta mig med henne i famnen för att få hostan att lugna sig. Och G har snarkat värre än nånsin. Jag har helt enkelt sovit väldigt kass, så jag är trött.

Och det är kallt o regn ute. Kunde det inte lika gärna få vara liiite kallare och snö!? Hade varit mycket mysigare. Jag skulle gärna ut o kasta lite snöbollar på katterna. Oliver älskar snö,och blir som en yr kalv på vårbete i nysnö!

Mitt hår börjar bli obehagligt slitet. Nån som vill klippa mig..?

Well, nu ska jag fixa lite frukost och försöka vända på allt så det här blir en bra dag. Puss!


Senaste dieten - fimpa kröken!

En av dagens "nyheter" på msn.com är att Kate Hudson gått ner tio kg bara av att sluta dricka alkohol.

Hur mycket dricker man om man går ner så mycket bara av sluta..??? Jag menar det är inte som om jag skulle gå ner 10kg. Kate väger väl typ hälften av vad jag gör och 10kg borde ändå vara en relativt stor del av henne. Och det försvann bara av att hon slutade dricka rödtjut, tequila och shots! Men, det är kanske lösningen..?! Jag kanske går ner 20kg då om jag slutar dricka. Men, ja, just det, då måste jag först börja dricka. Jag får vänta till bebis pluppat ut innan jag kan ta mig an den här dieten på allvar.
 


Hur vet man...?

Tänk om det är så att Freja haft svininfluensan nu, och överlevt. Det vorde ju jävligt skönt att veta, men hur vet man..? Nån som vet? :)

Wow, jag ska få föda barn igen!!!

Idag slog det mig, som en blixt från klarblå himmel - jag ska få föda barn igen! Wow!

Det är så häftigt! Min hjärta rusar, min puls slår snabbare, adrenalinet flödar och jag skulle göra det NU om jag fick! Det är en härlig känsla att ha något så stort och fantastiskt inom räckhåll. Jag blir hög på bara tanken!

Jag ska bara överleva mänsklighetens längsta vinter först. Pust!

:D

Får man önska..?

Just nu står Freja som "herren på täppan" på soffan och har kastat ner alla filtar o kuddar på golvet. Hon svarar uppkäftigt om jag ber henne ta upp allt igen. Hon skriker åt G när han ber henne ta det lugnt.

Får man önska att hon blir lite sjukare igen..?

Min goa unge

Om det inte var för att hon nyss bet mig i fingret så att det nästan gick hål skulle jag tro att jag har en exeptionellt underbar unge! Idag när vi satte oss på hennes säng och jag skulle läsa böcker för henne så hade vi ganska svårt att hitta en ställning som funkade och jag suckade lite och sa "jäkla mage å va i vägen". Då stannade hon upp, stirrade argt på mig, klappade mjukt på min mage och sa "men mamma, det är ingen jäkla mage, det är ju vår bebis där inne". :D Visst är hon go..? :)


bara två frågor

Freja mår bättre, tack och lov. Idag ville hon ha burk till lunch och jag höll fram två olika så hon fick välja. Nio gånger av tio så väljer Freja fiskburken, och det gjorde hon idag oxå, med orden: "jag tar nummer åtta". 

                                                


Och jag har bara två frågor:

*när lärde hon sig hur en åtta ser ut???
*och varför i hela fridens namn köper G åttamånaders-burkar till vår treåring?

Min kunskapstörstiga skrutta

Freja vaknade just ledsen. Jag gick in till henne o frågade vad som stod på, och fick till svar:

"Dumma, dumma bokstav".


Jag undrar hur hennes drömmar ser ut..!? :D

Men hon är lite besatt av bokstäver och har lärt sig F o G allaredan! När jag läser böcker för henne så stoppar hon mig och vill veta vad det står här o där. Jag följer numer texten med pekfingret när jag läser för henne, och hon avbryter inte riktigt lika ofta.

Och hon är också lite besatt av engelska ord och undrar ständigt: "hur säger man bord/stol/katt/mamma/Freja/mormor/hus/bok osv på engelska...???"

:)

Det här med TV

Usch, det är lite tokigt att Frejas "tv-avvänjning" skulle sammanfalla med att hon är sjuk. Och jag känner att jag famlar lite i mörker och inte vet hur jag ska tänka eller resonera.

Hur mycket får era barn se på TV en vanlig dag - med handen på hjärtat? Och när de är sjuka?

Är det nån annan som har en tv-tokig unge? Kan ni inte berätta hur ni resonerar och agerar?Tacksam för all hjälp jag kan få! :)

Bebisgos

Freja är riktigt sjuk. Och den där j*vla svininfluensan o treåringar som dör spökar i huvudet och jag blir ju knäppt orolig. Kan inte ni alla hålla tummarna för att min skrutt snart blir frisk..? *ler snällt*

När hon är så här sjuk vill hon gärna sova i min famn, med huvudet mot mitt bröst - precis som när hon var bebis. Och det är faktiskt väldigt mysigt. Även fast hon är lite stor och min mage är lite i vägen. När hon var bebis så myste vi så mest hela tiden - riktigt riktigt nära och supergosigt. Det är något extra speciellt med bebisgos som jag bara älskar. När Freja lärde sig gå och blev en stor o självständig tjej då runt ett år så fick jag inte gosa så mer med henne. Hon håller mig på avstånd och helst ska hon bara suga mys ur mig, men jag får glatt klara mig utan. Och så är det ännu mer nu, och jag gissar att vi går raka vägen mot tonårstiden då jag inte ens kommer få pussa henne godnatt!

Men, när hon är sjuk så vill hon ha bebisgos igen, nära, nära och det spelar ingen roll att vi blir varma som kaminer båda två, svettas och klibbar ihop. Vi ska helst sitta ihop, så är bebisgos och jag suger i mig allt jag kan! :D

Och längtar lite extra efter bebisen i magen. Som för övrigt mår som h*n ska. Bebis verkar vara en kvällstrött en, henom lever runt som mest vid 19-21 på kvällen men sen är det lugnt som attan i magen. Freja levde rövare som värst vid midnatt när hon låg i magen! Och så var hon ju en nattuggla oxå när hon kom ut.

G har kämpat för att få känna första bebis-sparken som "utomstående" och häromkvällen så lyckades bebis sparka pappa mitt på handflatan - lycka! :) När Freja var bebis i magen så var det en söt blivande moster som fick första kontakten i magen och det har svidit lite, tyckte G, men nu är allt bra igen. :)

Ko nr2

Vi hann med lite pyssel i helgen oxå:Kon till vänster har ni sett förut, men kon till höger är vår nya stolthet - fint samarbete mellan mor o dotter! <3

Hantverkartips!Om mannen och hantverkaren i huset saknar bra arbetshjälpmedel, så som sandpapper är det tur att frugan/hemmafrun är försedd med bra redskap i köket.. :)

Godmorgon måndag!

Min lilla skrutt har haft hög feber i natt, yrat, hostat och sovit riktigt dåligt. Men hur trött man än är så finns det som alltid ork att ta hand om ett sjuk barn, det är lite mammamagi! :) Hon leker lite med Lilla Blå nu, men hon är helt ur form, min lilla ämla. Hon är hes som sjutton och rösten brister mest hela tiden. Låter som hon är på väg att tappa rösten. Och jag säger åt henne att försöka spara på rösten, men icke sa nicke - just nu sjunger hon vaggvisa för Lilla Blå.. :D

Hon ville gå upp vid halvsju i morse, och då kände jag att det faktiskt var på sin plats med lite TV, så vi tittade på Dora och lite annat. Efter en timme så sa jag att tv:n behövde vila så den inte går sönder igen och det var helt okej med Freja! Så skönt. Annars har hon fått hysteriska utbrott varenda gång vi stängt av tv:n, oavsett hur mycket vi förberett henne. Det är väldigt trevligt om den trenden är bruten.

Jag hoppas att ni alla får en fin måndag! <3


Frejas nya rum

När Frejas rum ändå var tomt på leksaker så bestämde vi oss för att ta tag i den planerade ommålningen. Och vi inte bara målade om - rummet har fått ett riktigt ansiktslyft! :) Och när vi införskaffat lite ny förvaring, en bokhylla, nån matta och lite annat smått och gott kommer rummet vara det absolut finaste barnrum jag kan tänka mig! Det är så skoj att få göra fint hemma! :)

Och jag tänkte såhär - jag lägger inte upp en massa bilder här, mest för att det är så satans svårt att få till bra bilder men oxå för att lite nyfikenhet kanske kan locka er att komma hit i stället - och vi tycker om besök! :)


Sjukis-skrutt

Ja, skruttis är sjuk igen. Hon har feber - och jag har ingen aning om hur hög, eftersom jag är ovän med termometrar, men det kan ju kvitta. Och hon har hosta, speciellt när hon ska sova - vaknar ständigt och har svårt att andas. Och hon har nästan ingen röst kvar, låter så ämlig som bara små barn kan.

Men hon är stor i det ämliga och väljer noggrannt när hon vill ha medicin och inte. Hon har full förståelse för att hon inte får gå och leka med sina kompisar. Hon är en stor liten tjej!

Det ämligaste av allt var nog i förmiddags när hon hittade sitt lördagsgodis som hon bara petade lite i igår - och inte orkade äta av det. Hon lekte lite med det och roade sig sen med att mata mig o G, men själv ville hon inte alls ha. Och en unge som ratar sitt godis är banne en sjuk unge!


Min ämla!

Jag, Freja och TV:n

Jag har känt mig som en dålig mamma och därför har det varit så tyst här.
 

Som jag skrev tidigare så vill Freja ingenting just nu. Bara mysa, titta på TV o mysa, och så titta lite på TV. I onsdags fick jag ett litet spel på henne och försökte kväva hennes TV-lust med lite skrämteknik, men det gick åt skogen. Jag sa att eftersom hon bara vill titta på TV kan vi lika gärna sälja hennes leksaker, eftersom de blir ledsna av att bara stå i ett tyst rum. Freja tyckte det var en pangidé, och hjälpte mig att packa ihop alla leksaker o bära dem ut från hennes rum. I torsdags så fortsatte hennes TV-sug och jag tröttnade och hon fick titta på TV tills hon var nöjd.

Det var en riktigt tung dag. Freja spenderade hela jäkla dagen framför tv:n. Jag rev mitt hår, grät och kämpade för att inte bryta ihop. Hon stängde av tv:n 15:50. Då var hon nöjd och ville hellre mysa i min famn. Jag fick med henne ut en sväng och det första hon gjorde när vi kom in igen var att sätta på tv:n! Jag fick ett spel och drog ur antennsladden och sa att tv:n gick sönder, och hon köpte det. Och tv:n är fortfarande trasig, så vitt hon vet. Så nu har Freja haft tre tv-fria dagar och det är sååå skönt. Det är tur att hon inte vaknat allt för tidigt för då vete sjutton om inte jag fallit till föga och satt på tv:n. Men idag har hon t o m varit sjuk, med feber o hosta utan att vi satt på tv:n. Hon har inte ens efterfrågat tv idag! Vi har läst böcker, spelat spel och myst på alla andra sätt man kan. Och vi har gjort om hennes rum! Jag hoppas vi kan få några fler tv-fria dagar, och sen ska jag o G jobba järnet för att begränsa hennes tv-tittande utan att hon blir hysterisk! 

Men i ärlighetens namn är ju hennes tv-tittande ganska skönt - jag får ju massor av tid att göra sånt som jag vill. Men det håller inte i längden och jag är ordentligt motiverad att minska på hennes tv-tittande nu.


RSS 2.0