Nu är jag helt slut! :)

Vilken dag vi haft! Vi gick hemifrån före nio i morse, och var på Kyrkstund på Öppna förskolan - dvs sisådär femtio ungar som sjungit, fikat och lekt tillsammans. Freja har så smått börjat vänja sig vid detta; första gången grät hon sig hem mitti. Andra gången gick sång o fika bra, men sen ville hon bums därifrån. Idag var hon lite mer karsk och både sjöng, fikade och lekte med gott humör. Jag känner att de där förmiddagarna är ganska bra träning för min lilla hemkära ensamvarg! :)

Och sen skulle vi gå en snabb sväng till centrum - men det blev både lunch och shopping:Tyvärr innehåller inte påsarna några glammiga aftonklänningar och spetsunderkläder, men jag är glad för en ny termometer och att kunna fylla på vårt hemapotek. Och jag är överlycklig för lite nya blommor och för lite nya kläder till lillebror. Och glad för ett nytt spel och lite småsaker till adventskalendern jag ska göra till min fantastiska man! :) Är det månne tantvarning på mig..? ;)Pepparkaksbak

Idag har vi bakat pepparkakor för första gången i år. Jag gissar att jag kommer få göra om det x antal gånger innan julen är över. Men det kan jag leva med! Jag tycker Freja är duktig på att baka, och det gör det ju så mycket lättare.Jag blev förvånad över att Freja inte smakade på degen, och när uppmanade henne (ja, för halva nöjet med pepparkaskbak är ju att äta deg!) så vågade hon knappt stoppa det i sin mun. Hon smakade pyttelite och tyckte det var jättegott, men ville ändå inte ha mer. Till slut fick jag ur henne varför hon inte ville äta deg - hon var rädd att få ont i magen o kräkas så som kusin gör, efter att ha ätit på tok för mycket pepparkaksdeg, i "Vems mormor?":Freja var hur som helst väldigt stolt över att få bjuda på pepparkaksfika i sitt rum:


Bebissaker

Freja och jag har gått igenom hennes bebissaker idag. Och plockat ut lite kläder som passar lillebror - t ex bamsepyjamasen som jag o G köpte efter ultraljudet när Freja låg i min mage. Och bilpyjamasen som Freja älskade! Och så passade vi på att plocka fram alla bebisleksaker - som föll Freja på läppen direkt. Hon räknade efter och det var 12 bebisböcker - och jag har läst alla två gånger allaredan! Freja la stolt sina knoppussel o klarade stapelpyramiden som ingenting. Min bebis! :D


Freja o Nettan

Freja är en liten knäppis. Idag när vi åkte tunnelbana så var hon övertygad om att tanten ropade "Nettan Skanstull", "Nettan Medborgarplatsen" och så vidare. Helt logiskt i hennes värld eftersom hennes mamma Nettan var på tåget och tanten ville ju såklart tala om för mig var vi var nånstans! :D Det spelade ingen roll hur mycket jag första övertyga henne om att tanten sa "nästa", hon hörde ju själv att tanten sa "Nettan". :D

Och knäppungen har i stort sett helt slutat kalla mig "mamma". Jag är Nettan på heltid numer. Hoppas min lille pojk kommer vilja kalla mig mamma alltid! ;) :)


En annan rolig Freja-idé i samma stil är att Freja blir generad när de på tv tilltalar tittarna. Hon rodnar och frågar blygt "Nettan, varför pratar de med mig..?". Jag försöker förklara att de pratar med alla som tittar på tv:n. Då ser hon sig omkring i rummet bara för att konstatera att hon är ju den ende som tittar ju! :) Och jag förklarar o förklarar tills hon tröttnar på att höra min röst. Och nästa gång rodnar hon lika sött igen! :)


i min mage bor..

.. en lillebror!

Japp, nu har vi varit på ultraljud och sett en livlig liten krabat i magen. Doktorn fick kämpa lite för att få se nånting överhuvudtaget så som han for runt. Allt såg väldigt fint ut - huvudet, hjärtat o ryggraden var hela o fina. Det fanns vätska i både magsäcken och urinblåsan. Lillebror mår nog fint och fungerar som en bebis ska! :)

När doktorn väl zoomade in mellan benen på bebis för att avslöja om det är en brorsa eller syrra på väg så såg faktiskt till och med jag den lilla snoppen! :D Vi ska få en pojke, en lillebror! Det känns spännande och lite läskigt! Jag ska ta det som en utmaning att uppfostra en trevlig, mjuk och fin pojke som kan bli lycklig utan att vara macho och trampa på andra! :) 
                
Freja blev glad för en lillebror och tycker att han ska heta Nisse. *kärlek* Namnfrågan är nu brinnande het och jag vet inte var vi ska hitta ett namn till lillebror, men vi har ju gott om tid att knäcka den nöten! :) Nu ska jag shoppa pojkkläder! :D

Tack till alla er som tänkte extra på oss idag! <3

Gittans vargsoppa

Freja visste precis vad hon skulle göra när vi kom till lekparken idag, i hällregnet. Hon skulle göra Gittans vargsoppa - geggamojja, barr, mossa, vatten och några blåbär.Visst blir man sugen..?!! :)

Men Freja visade på god talang när det kommer till matlagning och kockande. Hon utvecklade receptet alldeles på egen hand och kryddade med övermogna rönnbär och ökade smakrikedomen med små oätliga svampar. Mums!

Jag har världens bästa dotter!

Jag fräste just lite åt Freja, för jag är trött o önskar att hon sov!

Och jag fick mig en smärre utskällning till svar - "om du inte kan svara mig och vara glad behöver du faktiskt inte prata med mig, mamma", sa hon och hytte med pekfingret!

:D
Hon vill verkligen inte gå ut

Jag är en snäll mor. Så jag brukar vara demokratisk som sjutton och inte bestämma så mycket över huvudet på Freja, men det går inte alltid så bra. Jag är mån om att vi ska komma ut i friska luften åtminstone en gång varje dag, gärna fler - oavsett väder. Jag tror att det är bra både för kropp o själ. Freja tror mest att det är skadligt och väldigt tråkigt att vara ute. Trots att jag bevisar motsatsen gång på gång.

Idag när jag är lite krasslig, så har jag bett henne tala om när hon vill gå ut. Med förhoppningen att hon kommer vara mer välvilligt inställd till utgång om hon får bestämma helt själv. Men ack så jag bedrog mig. Nu är det skymning här och jag har inte varit utanför dörren än. Just nu strejkar jag - "jag sitter här framför datorn o väntar på dig, säg till när vi ska gå ut". Och en strejkande mamma är ju tråkig så jag trodde det skulle få resultat. Och jag fick resultat, men inte de resultat jag väntat mig - hon leker som en ängel på sitt rum! Och det har inte hänt sen före dagiskrisken!!! :-O

Jag ska snart trumfa med rolig ficklampslek utomhus i mörkret för den som vill - jag får återkomma med om det funkar eller inte.. :)

Min fina dotter

Flera gånger de sista dagarna så har jag slagits av hur himla stor Freja blivit. Hon måste ha gjort ett växtskutt! Igår så hade G oxå en sån aha-upplvelse så det är inte bara jag o gravidhormonerna som spökar. Freja håller faktiskt på att bli stor! Just nu sitter hon o äter glass i soffan, och istället för att kladda o låta glassen rinna överallt har hon för första gången koll på "rinnet" och äter glass som en stor tjej! :)

                             

Men på en punkt så vete sjutton om inte utvecklingen gått bakåt. När Freja var runt 1,5 år var hon en klippa på pussel och vi kunde sitta i timmar o pussla. Hon var verkligen superduktig. Idag ville hon pussla och vi tog fram alla pussel vi har och satte oss till rätta. Men det dröjde inte länge förrän jag blev hyfsat frustrerad - hon beter sig som om hon aldrig sett ett pussel förut. Vad har hänt? Till och med pussel hon klarade lägga förr är som bergsbestigning för henne. Hon kan inte ens lägga självklara bitar rätt! Pust. Jag gissar att hon har utvecklats rent kognitivt (tankemässigt) och nu tar sig an pusslandet på ett nytt o mognare sätt än att lära sig utantill vart bitarna ska ligga, men det är ändå drygt som f*n. :)

                            


Yrvaken skrutt med knepiga frågor

Den här dagen började inte som alla andra.

Freja slog upp sina små blå vid nio och det första hon sa var:

-Mamma, vad hette du i efternamn när du var bebis?

Jag svarade såklart att jag hette Janson. Varpå jag fick en utskällning av Freja. Hon blev bestört över att jag inte hette Magnusson som bebis. Phu, vad svarar man på det..?! Jag försökte förklara att man heter samma som sin familj, och att då jag var bebis så var det mormor o morfar som var min familj och de som bestämde mitt efternamn. Men Freja grymtade bara o jag fick distrahera henne med frukostprat för att få henne på bra humör igen.

Var får hon allt ifrån??? Jag bara förundras o fascineras över min fantastiska skrutt och hennes imponerande språk, oändliga fantasi och enorma tankeförmåga! :)

PäckelFreja

Idag satt vi och pysslade, Freja och jag. Vi klippte ut fina bilder och klistrade med limstift. I ögonvrån ser jag plötsligt hur hon stoppar något i munnen, och på rutin säger jag "stoppa inte i munnen, Freja, man kan inte äta lim". Hon är nämligen en ohotad mästare på att stoppa saker i munnen. Jag blev lite förvånad när jag fick hennes svar:

"Ingen fara, mamma, det är bara snor!".

:-o

Pannkaksdags!Såhär lycklig är Freja när hon får göra sin egen pannkakssmet, och får kladda o smaka bäst hon vill. Jag minns hur jag själv doppade fingret i mammas pannkakssmet som stod på köksbänken när jag var liten. Men det är banne inte så gott som jag minns det.. :)

Freja har bäddat ner lilla Blå


Tror ni att han ligger skönt...? Tveksamt.

Men för all del, hon läste ju kattsaga för honom:


Kattrackarn låg kvar tills Freja släppte honom en kvart senare.

Får man önska..?

Just nu står Freja som "herren på täppan" på soffan och har kastat ner alla filtar o kuddar på golvet. Hon svarar uppkäftigt om jag ber henne ta upp allt igen. Hon skriker åt G när han ber henne ta det lugnt.

Får man önska att hon blir lite sjukare igen..?

Min goa unge

Om det inte var för att hon nyss bet mig i fingret så att det nästan gick hål skulle jag tro att jag har en exeptionellt underbar unge! Idag när vi satte oss på hennes säng och jag skulle läsa böcker för henne så hade vi ganska svårt att hitta en ställning som funkade och jag suckade lite och sa "jäkla mage å va i vägen". Då stannade hon upp, stirrade argt på mig, klappade mjukt på min mage och sa "men mamma, det är ingen jäkla mage, det är ju vår bebis där inne". :D Visst är hon go..? :)


bara två frågor

Freja mår bättre, tack och lov. Idag ville hon ha burk till lunch och jag höll fram två olika så hon fick välja. Nio gånger av tio så väljer Freja fiskburken, och det gjorde hon idag oxå, med orden: "jag tar nummer åtta". 

                                                


Och jag har bara två frågor:

*när lärde hon sig hur en åtta ser ut???
*och varför i hela fridens namn köper G åttamånaders-burkar till vår treåring?

Min kunskapstörstiga skrutta

Freja vaknade just ledsen. Jag gick in till henne o frågade vad som stod på, och fick till svar:

"Dumma, dumma bokstav".


Jag undrar hur hennes drömmar ser ut..!? :D

Men hon är lite besatt av bokstäver och har lärt sig F o G allaredan! När jag läser böcker för henne så stoppar hon mig och vill veta vad det står här o där. Jag följer numer texten med pekfingret när jag läser för henne, och hon avbryter inte riktigt lika ofta.

Och hon är också lite besatt av engelska ord och undrar ständigt: "hur säger man bord/stol/katt/mamma/Freja/mormor/hus/bok osv på engelska...???"

:)

Bebisgos

Freja är riktigt sjuk. Och den där j*vla svininfluensan o treåringar som dör spökar i huvudet och jag blir ju knäppt orolig. Kan inte ni alla hålla tummarna för att min skrutt snart blir frisk..? *ler snällt*

När hon är så här sjuk vill hon gärna sova i min famn, med huvudet mot mitt bröst - precis som när hon var bebis. Och det är faktiskt väldigt mysigt. Även fast hon är lite stor och min mage är lite i vägen. När hon var bebis så myste vi så mest hela tiden - riktigt riktigt nära och supergosigt. Det är något extra speciellt med bebisgos som jag bara älskar. När Freja lärde sig gå och blev en stor o självständig tjej då runt ett år så fick jag inte gosa så mer med henne. Hon håller mig på avstånd och helst ska hon bara suga mys ur mig, men jag får glatt klara mig utan. Och så är det ännu mer nu, och jag gissar att vi går raka vägen mot tonårstiden då jag inte ens kommer få pussa henne godnatt!

Men, när hon är sjuk så vill hon ha bebisgos igen, nära, nära och det spelar ingen roll att vi blir varma som kaminer båda två, svettas och klibbar ihop. Vi ska helst sitta ihop, så är bebisgos och jag suger i mig allt jag kan! :D

Och längtar lite extra efter bebisen i magen. Som för övrigt mår som h*n ska. Bebis verkar vara en kvällstrött en, henom lever runt som mest vid 19-21 på kvällen men sen är det lugnt som attan i magen. Freja levde rövare som värst vid midnatt när hon låg i magen! Och så var hon ju en nattuggla oxå när hon kom ut.

G har kämpat för att få känna första bebis-sparken som "utomstående" och häromkvällen så lyckades bebis sparka pappa mitt på handflatan - lycka! :) När Freja var bebis i magen så var det en söt blivande moster som fick första kontakten i magen och det har svidit lite, tyckte G, men nu är allt bra igen. :)

Godmorgon måndag!

Min lilla skrutt har haft hög feber i natt, yrat, hostat och sovit riktigt dåligt. Men hur trött man än är så finns det som alltid ork att ta hand om ett sjuk barn, det är lite mammamagi! :) Hon leker lite med Lilla Blå nu, men hon är helt ur form, min lilla ämla. Hon är hes som sjutton och rösten brister mest hela tiden. Låter som hon är på väg att tappa rösten. Och jag säger åt henne att försöka spara på rösten, men icke sa nicke - just nu sjunger hon vaggvisa för Lilla Blå.. :D

Hon ville gå upp vid halvsju i morse, och då kände jag att det faktiskt var på sin plats med lite TV, så vi tittade på Dora och lite annat. Efter en timme så sa jag att tv:n behövde vila så den inte går sönder igen och det var helt okej med Freja! Så skönt. Annars har hon fått hysteriska utbrott varenda gång vi stängt av tv:n, oavsett hur mycket vi förberett henne. Det är väldigt trevligt om den trenden är bruten.

Jag hoppas att ni alla får en fin måndag! <3


Frejas nya rum

När Frejas rum ändå var tomt på leksaker så bestämde vi oss för att ta tag i den planerade ommålningen. Och vi inte bara målade om - rummet har fått ett riktigt ansiktslyft! :) Och när vi införskaffat lite ny förvaring, en bokhylla, nån matta och lite annat smått och gott kommer rummet vara det absolut finaste barnrum jag kan tänka mig! Det är så skoj att få göra fint hemma! :)

Och jag tänkte såhär - jag lägger inte upp en massa bilder här, mest för att det är så satans svårt att få till bra bilder men oxå för att lite nyfikenhet kanske kan locka er att komma hit i stället - och vi tycker om besök! :)


Sjukis-skrutt

Ja, skruttis är sjuk igen. Hon har feber - och jag har ingen aning om hur hög, eftersom jag är ovän med termometrar, men det kan ju kvitta. Och hon har hosta, speciellt när hon ska sova - vaknar ständigt och har svårt att andas. Och hon har nästan ingen röst kvar, låter så ämlig som bara små barn kan.

Men hon är stor i det ämliga och väljer noggrannt när hon vill ha medicin och inte. Hon har full förståelse för att hon inte får gå och leka med sina kompisar. Hon är en stor liten tjej!

Det ämligaste av allt var nog i förmiddags när hon hittade sitt lördagsgodis som hon bara petade lite i igår - och inte orkade äta av det. Hon lekte lite med det och roade sig sen med att mata mig o G, men själv ville hon inte alls ha. Och en unge som ratar sitt godis är banne en sjuk unge!


Min ämla!

Jag, Freja och TV:n

Jag har känt mig som en dålig mamma och därför har det varit så tyst här.
 

Som jag skrev tidigare så vill Freja ingenting just nu. Bara mysa, titta på TV o mysa, och så titta lite på TV. I onsdags fick jag ett litet spel på henne och försökte kväva hennes TV-lust med lite skrämteknik, men det gick åt skogen. Jag sa att eftersom hon bara vill titta på TV kan vi lika gärna sälja hennes leksaker, eftersom de blir ledsna av att bara stå i ett tyst rum. Freja tyckte det var en pangidé, och hjälpte mig att packa ihop alla leksaker o bära dem ut från hennes rum. I torsdags så fortsatte hennes TV-sug och jag tröttnade och hon fick titta på TV tills hon var nöjd.

Det var en riktigt tung dag. Freja spenderade hela jäkla dagen framför tv:n. Jag rev mitt hår, grät och kämpade för att inte bryta ihop. Hon stängde av tv:n 15:50. Då var hon nöjd och ville hellre mysa i min famn. Jag fick med henne ut en sväng och det första hon gjorde när vi kom in igen var att sätta på tv:n! Jag fick ett spel och drog ur antennsladden och sa att tv:n gick sönder, och hon köpte det. Och tv:n är fortfarande trasig, så vitt hon vet. Så nu har Freja haft tre tv-fria dagar och det är sååå skönt. Det är tur att hon inte vaknat allt för tidigt för då vete sjutton om inte jag fallit till föga och satt på tv:n. Men idag har hon t o m varit sjuk, med feber o hosta utan att vi satt på tv:n. Hon har inte ens efterfrågat tv idag! Vi har läst böcker, spelat spel och myst på alla andra sätt man kan. Och vi har gjort om hennes rum! Jag hoppas vi kan få några fler tv-fria dagar, och sen ska jag o G jobba järnet för att begränsa hennes tv-tittande utan att hon blir hysterisk! 

Men i ärlighetens namn är ju hennes tv-tittande ganska skönt - jag får ju massor av tid att göra sånt som jag vill. Men det håller inte i längden och jag är ordentligt motiverad att minska på hennes tv-tittande nu.


RSS 2.0