Min fina son

Joakim tycker plötsligt att det är kul att ligga på mage. Han kämpar för att ta sig framåt, och ålar så gott han kan - men tyvärr åker han mest bakåt. Men igår såg det ut som han tränade på att krypa! Han vevade på bra med både armar o ben, och lyckades få upp rumpan i vädret o stå på knä, men tyvärr var inte framdelen med på noterna så det slutade med nosen i golvet. Men snart så är det nog full fart här hemma, på lillebror oxå!


Men idag lyckades vi hyfsat..

..med en syskonbild!



Världens bästa ungar! <3 <3 <3

Dumt, tycker jag!

Bland det svåraste med att vara tvåbarnsmamma är att få båda barnen att se fina ut samtidigt när man ska fotografera dem. Jag har kämpat på friskt nu i 4,5 månader och har inte ens en handfull lyckade syskonbilder. 



Jag ska väl erkänna att det oftast är brorsan som är mest osamarbetlig,
men Freja har oxå sina stunder:

 

gurka är gott



Och ni skulle ha sett så attans arg han blev när jag tog gurkan ifrån honom! :D Synd att hans mage inte är lika redo för mat som han är.. min hungrige lille kille! <3

Min fina dotter

Freja är en ganska sur o grinig unge nu, som älskar att reta gallfeber på sin mamma. Att göra tvärtemot är det bästa som finns. Och hon ser mig alltid rakt i ögonen när hon gör det för att få veta precis hur arg jag blir.  Och jag jobbar som sjutton på att vara tålmodig, lugn och tydlig. Men jag är ju inte sån så det är svårt som bara den. Men jag har lärt mig att det är det enda som funkar i längden, och jag orkar bara inte vara arg hela tiden. Pust.


En allt för vanlig syn.
Jag hoppas hon kommer bli en lycklig fyraåring efter att ha varit en så ledsen treåring.


Vi käkade lunch i centrum idag och naturligtvis satt båda mina bebisar i babystol:



Men hon har gjort ett ganska spännande framsteg. När hon bygger med knoppar så brukar det vara lite huller om buller och ganska rörigt, men idag så började hon sortera och kaoset är utbytt mot ett intresse för ordning o reda. Skoj!



Och hon är en fin storasyster som gillar att leka med sin lillebror. Och han visar sin uppskattning genom att skratta och le massor med henne. Och de är lika nappiga båda två!

Min fina son


Joakim är en störtskön liten kille och det bara ramlar in "första gången"- händelser:

*Han har badat i sjön för första gången. Han gillade det, och var cool som en filbunke.

*Han har badat hemma i badkaret tillsammans med sin mamma för första gången. Han gillade det och sprattlade som en hal ål.

*Han har upptäckt katterna på riktigt allvar och fick häromdan sitt allra första gos med Oliver. 

*Han har varit akut till läkaren för första gången. I går så svullnade han kring höger öga, blev jätteröd i halva ansiktet och hans öga rann som om han storgrät. Sköterskan i telefon frågade hur snabbt vi kunde komma och vi gasade dit på riktigt, oroliga att det var nåt läskigt allvarligt. När vi parkerat bilen och jag ska lyfta upp honom ur bilstolen så ser han helt normal ut. Hmm. Skumt. Lite ursäktande gick vi in och anmälde oss i receptionen i alla fall, och ännu mer ursäktande gick vi in i läkarrummet. Vi visade upp vår helfriska o normala son men förklarade så bra vi kunde hur hemskt allt varit bara en stund tidigare. Hans dom var att det nog var ett insektsbett, och det lät troligt så vi var nöjda med den diagnosen. Men, doktorn som inte pratade ren svenska frågade snällt om jag ammade och rådde mig att alltid smörja o droppa med "morsmjölken" - för den är bra mot allt! :)


Det var svårt att fånga på bild, och ni får tänka att han såg tio gånger värre ut i ansiktet än vad bilden visar. Mammas plutt!


Joakims första sommar: så fort han började vänja sig vid sol och värme kom regn och kyla.


min fina son

Joakim har tagit ett rejält växtskutt, känns plötsligt flera storlekar större, på alla plan.

Han har fått smaka potatis, och trots grimaser har han ätit med god aptit. Tyvärr har han fått småont i magen efter och vi har därför bestämt att avvakta lite med mat. Men han är väldigt intresserad o stirrar ner den som äter något. Och sträcker sig efter min mat när han sitter i mitt knä när jag äter.



Ikväll verkligen gapskrattade han med G. Och det var som om han skämtade på riktigt, busade som bara den.

Igår låg han på sängen med en leksak och jag såg honom tappa leksaken ner vid sitt ena ben, och jag skyndade dit för att hjälpa honom. Helt i onödan, för han sträckte sig lite och tog upp den själv - mitt framför ögonen på mig!

Och i lördags så vände han sig från rygg till mage för första gången, helt själv, helt på riktigt! Nu gör han det nästan på rutin! :) Och han är på god väg att vända sig från mage till rygg oxå.

Och ni skulle ha sett hur stilig han var på dopet, med vit skjorta och allt:

min fina dotter


 

Vi har varit på dop, eller "döpet" som Freja envisas med att kalla det. En söt liten Astor som var ett föredömme och snackade lite med prällen och log sina sötaste leenden i precis rätt ögonblick! <3 I kyrkan pratade Freja om att hon skulle sakna honom och undrade var de skulle gräva honom - och då viskade jag allt jag kan o vet om skillnaden mellan dop och begravningar! Nu vill Freja att vi ska döpa Joakim, och det känns inte helt omöjligt!

Freja är för övrigt en liten gåta här hemma just nu.. i fredags hade hon hög feber, över 39grader när hon vaknade och var helt däck större delen av dagen. Sen ingen feber mer, tror jag. I söndags blev hon prickig på armarna, men det var borta dagen efter. I går upptäcke vi prickar på fotsulorna och räknade väl med att hitta en hel massa vattkoppor idag, men icke sa nicke. Och nu ikväll hade hon några konstiga prickar på händerna, såg nästan ut som porisar. Skumt som f*n det här, och jag undrar så om det rä vattkoppor på gång eller inte. Den som lever får se.

Kanske är det bara märken efter att hon trampat på kottar, då hon springer barfota ute jämt..?!!

Och hon har slutat äta, tokungen. Får inte ens i sig godis eller glass.Och så har det varit i flera dar nu, lite småjobbigt.

Och vi använder vår vildaste fantasi för att få till käk som kan locka en envis treåring att äta!

Lever livet

Det är tyst här och det beror på att jag har fullt upp med att leva livet. Jag hinner knappt sitta framför datorn, och när jag väl gör det så jag har jag ofta en go liten kille i famnen och jag vägrar blogga med en hand! :) Det är så härligt med riktig sommar, och jag börjar känna en lätt panik över att ta till vara på dagarna för snart, så himla snart kommer det vara slut på sol o värme igen. Carpe diem för hela slanten, alltså!

Ni får en liten bildkavalkad:

Freja = full fart!


Två stora treåringar som köpt glass alldeles själva!


En hel hög med härliga ungar, och så Marlie! <3


Sötast!


Mammas pojke älskar oxå att duscha!


stora storasyster

TokFreja har en bra egenskap - hon är envis och när hon verkligen vill något så ger hon sig inte. Hon lärde sig blåsa ballonger när hon var drygt två år - och som hon tränade för att kunna. Jag fick visa om och om igen, och hon gav sig aldrig.



Nu har hon gått länge och tränat på att vissla, och ni må tro att hon blev stolt och lycklig igår när det plötsligt kom en liten enkel ton ur hennes mun - hon visslade, skruttungen! :D


Joakim 4 månader

Idag blir min store lille kille fyra månader.

Igår på BVC kunde vi konstatera att han växer som han ska - 8325g o 65,5cm.

Han är verkligen en go liten kille, med ett leende över till alla som behöver. Han blir arg när han är hungrig och när jag håller på att fipplar med att få till en bra ställning så blir han argare o argare, men så när han äntligen ligger på plats o jag tar fram bröstet så spricker han upp i ett stort leende!

Han greppar saker som om han aldrig gjort annat. När jag försöker svalka honom med blöta tvättlappar jagar han dem och vill stoppa dem i munnen. Han suger på underläppen o ligger sen o snackar så, låter hur gnälligt som helst men han har bara skoj! När han ligger på filten på golvet så rör han sig runt, runt på den. Och han lyfter runt med sitt gym som om han låg i en bänkpress! Och han vänder sig så att han ligger på sidan, men jag tror det lär dröja innan han vänder sig helt - det är helt enkelt lite för mycket go bebismage i vägen! Han lyser upp när han ser Freja o G. Igår skrattade han gott när Freja lekte med honom - ljuv musik i mina öron!



Grattis på fyramånadersdagen älsklingshjärtat! <3


fotboll

Nu ska vi hejja på Spanien!

Men jag är glad vem som än vinner, bara det är en bra match.

Det är coolt att Europa tar alla medaljer.


Glassdag och nakendag

Efter att ha småpillat lite i en skål med flingor i morse, så utnämnde Freja den här dagen till en glassdag! Haha, tänkte G o jag och sa jovisst. Och sen har hon ätit glass. Frukost: en päronsplit och en nogger. Lunch: en sandwich, en cocacolaflaska, smakade på en 88:an o ratade den. Middag: en chokladpinne och nu sitter hon o suger på en piggelin. (Och för alla präktigheter kan jag trösta er med att hon faktiskt åt lite matmiddag oxå).
 
                       

Och jag tror Joakim blev inspirerad, för när jag skulle ta på honom en t-shirt inför strandutflykten så skällde han på mig, bestämt, och jag tror det var hans sätt att utnämna dagen till en nakendag. Och det fick det bli, i alla fall för hans räkning, till allas stora lättnad. Han har varit nakis hela långa dagen - vaknade i bara blöja o lär somna med bara blöja på sig. 

                       


P.s. det här inlägget är helt osponsrat! D.s.

Skitigast vinner, eller...?



G


Freja

livet är härligt!

Jag är helt fascinerad över hur fantastisk sommar vi har! I natt var det till och med tropisk värme, eftersom termometern aldrig sjönk under 20 grader. Härligt!

Men, det är klart det finns nackdelar oxå, framför allt är min lilla pojke ganska besvärad av värmen, och har svårt att sova i ett alldeles för varmt sovrum. Jag baddar honom med blöta, kalla tvättlappar och ger honom kallt att dricka, och han klarar sig ganska fint. Men jag önskar jag hade en liten oas med lummig grönska, friskt vatten och skön skugga att bosätta mig i med honom!

Vi hade en väldigt trevlig kväll med grill, gitarrsång och härliga vänner igår. Vi kom inte hem förrän 23, och då hade Freja däckat i min famn en stund innan.

Så, både Freja o G ligger o sover än, fast klockan strax är 10. Jag ska snart väcka dem så jag får frukost nån gång!

Trevlig söndag på er! <3

stort sovrum

Freja har haft så himla svårt att somna på sistone, även när hon verkligen vill sova har hon svårt att komma till ro. Hon är lite tudelad över om hon vill sova i egen säng, eller i stora sängen. Och igår när jag skulle natta henne fick jag plötsligt en ny idé - vi ställer in hennes säng i vårt rum! Sagt och gjort. Och ungen somnade toklätt på egen hand. Vårt rum är dessutom mycket svalare än Frejas rum som är sommarvarmt jämt. Så nu står det tre sängar på bredd där inne - totalt 3 meter säng!

Jag vet inte om lillebror gillade att ha syrran inne hos sig, men han har sovit bättre än på lääänge - bara två uppvak för mat och sen somnat om direkt! Jag tackar extra för det!

 
                           

Bananglass

Nyttig bananglass: bara slanta en banan o trä bananslantarna på en pinne och lägg i frysen.

Ett roligt o gott sätt att banan på när det är varmt!


att mata en bebis

Min goa bebis är knepig att amma. Det har han varit från dag ett. Freja tog bröstet när hon var bara minuter gammal och sög som vilket proffs som helst. Joakim var helt ointresserad och efter några timmars trugande kunde han snutta en kortis. Jag har fått trixa med olika ställningar, varit in på amningscentrum för att få hjälp och lusläst på nätet för att försöka göra våra matstunder bättre o mysigare. Han har blivit något lugnare o tryggare vid bröstet i takt med att han vuxit. Men nu när jag är sjuk så har vi åkt tillbaka till ruta ett. Pust. Han visar alla tecken på att han är hungrig, och blir först nöjd med att få bröstet, men efter två sug släpper han taget och blir arg. Och argare och argare. Det är skitfrustrerande.

Igår hade han inte ätit på ganska lång tid och cirkusen var igång. Och då gjorde jag det - jag tog en banan, skrapade med en sked och stoppade in i hans arga lilla mun. Han blev genast lugn o smackade förtjust, och hela han lyste av intresse för det här nya som mamma presenterat. Jag gav honom några skedar till och han åt med stor glädje sin första fasta föda!

Och sen tog han bröstet hur bra som helst.

 


Är sömn verkligen nödvändigt?!

Ja, jag vet ingen som kan speeda som min dotter. Igår vaknade hon ju hysteriskt tidigt, och jag räknade kallt med att hon skulle somna tidigt, utan nattning före 19. Men ack så fel jag hade. Hon kollade på Scooby Doo vid 18, och efter en stunds tittande la hon sig ner och jag såg att hon klippte lite med ögonen. Men, hon hittade en ny växel och började leka istället. Och trots ett seriöst nattningsförsök vid 19.30 så somnade inte ungen. Nä, hon ville leka mer. Pust. G kom hem med McD vid 21 och hon åt glatt sitt happy meal - och däckade på soffan först 21.45! Hon var vaken 17 timmar i sträck! Pust.


Julfrossa

Ja, det är bara ett halvår till jul och min dotter har julfrossa! Hon vill lyssna på Bjällerklang heeela tiden. Hon pratar stolt om att hon faktiskt vågade krama tomten, julen som va, och att hon ska göra det igen - bara hon slipper längta så mycket efter att han ska komma. Hon snyftar o beklagar sig över att hon längtar sååå efter att få åka kälke, och leka i snön. Och alla som nånsin hört talas om Freja vet att hon avskyr vintern mer än allt.

Jag försöker prata med henne om att vi kan njuta av sommaren nu, bada och ha skoj. Sen kan vi njuta av hösten med födelsedag och förskolestart. Och att vi sen är redo för vintern, men att det vore väl tråkigt om vintern kom på en gång och vi missade allt annat. Men, oj så fel jag har. Hon kan strunta i allt, bara hon får ha julafton NU!


Jag har en knäpp unge.


Freja och förskolan

Vi fick post från Frejas förskola i förra veckan. Med ett gulligt litet kort från Frejas nya fröknar. Freja utbrast direkt att hon "älskar mina bästa fröknar" och jag känner att det bådar gott inför inskolningen! 



Hon har oxå fått en sommaruppgift, och hon ville ivrigt ta tag i det på en gång, men som den kloka mor jag är skjöt jag det på framtiden. Gissar att det blir bra att ta tag i den som en liten upptakt inför inskolningen i augusti. 



Igår tog vi en prommis till förskolan för att spana in gården och för att Freja skulle få veta vilket dagis hon ska börja på. Hon blev glad som en kalv på vårbete och sprang runt på gården och lekte med allt samtidigt. De har faktiskt en riktigt bra gård med möjlighet till många olika aktiviteter och lekar. Men jag kände mig som en inbrottstjuv när vi var där. Får man leka på dagis gård när de har stängt? Vad säger regelverken? Nån som vet?

I alla fall pratade jag väldigt högt, och nån gång t o m skrek jag, om att det var Frejas blivande förskola varje gång nån gick förbi och tittade nyfiket på oss. Om Freja vill leka där igen får jag övertala G att gå dit, för han är mycket bättre på att bryta mot regler än vad jag är. 


Härliga sommar!

Vad härligt att vi äntligen fått sommar på riktigt. Jag njuter av värmen i skuggan och får ibland sitta i solen och bättra på min bränna - jag är faktiskt mer brun än nånsin! 
"Livet i parken" är bra! :)


Häromdan satte jag mig faktiskt vid datorn en stund för att blogga, hade massor med inlägg i huvudet, men bebis behövde sin mamma mer så det fick fortsätta vara tyst ända tills idag. Jag vet att ni alla tre överlever lite tystnad!

Ja, Joakim är inte sig själv. Han verkar sjuk på riktigt, är lite slö, sover mycket, fast oroligt och vill gärna vara i min famn hela tiden. Men han har inga symtom, så jag gissar att det är värmen som påverkar honom så. Så, för hans skull önskar jag en sval dag, NU. Men med facit i hand kan jag lova att vi kommer ha minst lika varmt idag som i helgen. Jag ska jobba extra på att ha honom sval och hoppas att han snart mår lite bättre. Har ni några bra tips tar jag tacksamt emot dem!



Ha en bra måndag, så hörs vi snart igen! Puss!

bebis i oral fas

Det händer massor med min lille kille just nu. Han kämpar med att vända på sig. När han ligger under babygymmet så tar han loss sakerna som hänger, och flyttar på hela gymmet. Han tar ut sin napp med handen, och sätter tillbaka den!

Och det är verkligen härligt att se hur han smakar på allt och upptäcker hela världen genom munnen. Han vill kyssa allt och alla! <3
 

Freud visste vad han snackade om, i alla fall när det gäller den orala fasen!


RSS 2.0